Van, ahol már robotkutya figyelmeztet a távolságtartásra

Kapcsolódó cikkek

Van, ahol már robotkutya figyelmeztet a távolságtartásra

Van, ahol már robotkutya figyelmeztet a távolságtartásra

közszolgáltatás

2 perc

A Boston Dynamics fejlesztése Szingapúrban kapott speciális küldetést.

A világjárvány miatt egyre inkább előtérbe kerülnek a különféle intelligens, robotizált megoldások is. A Spot névre hallgató, bizarr megjelenésű robotkutyát gyártója már számos esetben bevetette, legyen szó építkezésről vagy az úgynevezett Telepresence rendszerekről.

Utóbbira jó példa az amerikai vállalat közelmúltban tett bejelentése, amely szerint együttműködik a helyi kórházakkal. Az egészségügyi intézmények a kapcsolódó platformot szeretnék felhasználni a koronavírusos betegek „távoli” látogatásához.

Most pedig más területen is igénybe veszik a cég fejlesztését. A robot Szingapúr Bishan-Ang Mo Kio nevű parkjában teljesít szolgálatot. A szerkezet egyelőre a május 9-én kezdődött, két hétig tartó kísérleti program keretében járőrözik kétmérföldes körzetben a parkban, ahol a kötelező szociális távolság betartására figyelmezteti az embereket.

Habár a Spot megjelenéséről lehet vitatkozni – amit egyesek jópofa megoldásnak, míg mások meglehetősen bizarrnak vagy akár ijesztőnek tartanak –, technológiai szempontból mindenképpen lenyűgöző fejlesztésről van szó.

A gépet egyelőre egy operátor irányítja távolról. A távolság betartására történő figyelmeztetés pedig egy előre rögzített üzenet segítségével történik. A beépített kameráknak köszönhetően a robotkutya az esetleges „csoportosulásokat” is tudja monitorozni, a helyi hatóság azonban kiemelte, hogy nem céljuk az arcfelismerés vagy a személyes adatok gyűjtése.

Biztonsági szenzorai révén a Spot képes észlelni az útjába kerülő tárgyakat és embereket. Beépített algoritmusainak segítségével pedig be tudja azonosítani, ha valami vagy valaki egy méteren belüli távolságra kerül hozzá, ezzel kerülve el az esetleges összeütközést. A próbaidőszak alatt egy parkőr kíséri a robotkutyát, ezt követően viszont várhatóan önállóan végzi majd a feladatait.

Forrás: