Így szűrhető ki, ha valaki megszegi a távolságtartást

Kapcsolódó cikkek

Így szűrhető ki, ha valaki megszegi a távolságtartást

Így szűrhető ki azonnal, ha valaki megszegi a távolságtartást

közszolgáltatás

2 perc

Sok országban tettek ajánlásokat az emberek egymástól való távolságtartására, hogy ezzel is lassítsák a koronavírus-járvány terjedését.

A Newcastle-i Egyetem által létrehozott Urban Observatory nevű csoport arra jött létre, hogy az emberek városon belüli mozgását vizsgálja. „Békeidőben” is szenzorok és kamerák ezreivel és több helyről kapott információk segítségével monitorozható a városi aktivitások dinamikája, köztük a közlekedés, a gyalogosok mozgása, a torlódások, a parkolóhelyek foglaltsága és a buszok helyzete. De a rendszer követheti az energiafogyasztást, a levegőminőséget, az időjárást és más változókat is.

A csoport mélytanulási algoritmusok segítségével eddig 1,8 milliárdnál is több egyedi „információdarabkát” elemzett. Az eredményeket valós időben teszik hozzáférhetővé.

Sokkal kisebb a forgalom

A járványhelyzet idején végzett eddigi kutatásuk szerint a gyalogosok mozgása 95 százalékkal csökkent az éves átlaghoz képest.

A brit közegészségügyi hivatal, a Public Health England széles körben közzétett javaslata alapján az embereknek egymástól legalább két méteres távolságot ajánlott tartani. Ennek betartását nem könnyű nagy területen ellenőrizni. Az Urban Observatorynak viszont a számítógépes látáson és képfeldolgozáson alapuló algoritmusa képes automatikusan mérni, hogy az emberek mekkora távolságra vannak egymástól a megfigyelt közterületeken.

Az algoritmus egy közlekedési lámpákhoz hasonló indikátorrendszert használva vizsgálja a gyalogosokat, és anonim módon azonosítja és jelöli őket. A program pirossal hívja fel a figyelmet azokra a pillanatokra, amikor a szociális távolságtartás szabályai sérülnek.

Az így szerzett információk alapján azonosíthatók a mintázatok, így azok a helyek és helyzetek, ahol nem tarthatók be a vonatkozó előírások. De az is jól nyomon követhető, hogy miként alkalmazkodnak az emberek a korlátozások bevezetéséhez, illetve azok szigorításához vagy éppen enyhítéséhez.

Segít felkészülni a jövőre

Az ehhez hasonló adatok amellett, hogy valós időben mutatják a szociális távolságtartás megvalósítását, betekintést engednek a viselkedési változások hosszú távú alakulásába is.

Egy WHO-szakértő szerint az Egyesült Királyság a kelleténél tíz nappal később hozta meg azokat a szabályokat, melyek kötelezővé tették a szociális elkülönülést. Ennek talán az egyik oka lehetett az is, hogy nem álltak rendelkezésre széles körű adatok a lakosság viselkedéséről.

A modern technológia vitatott kockázatokkal, de lehetőséget ad a monitorozási infrastruktúra kifejlesztésére, amely alapul szolgálhat a jövő válságkezelésének a kidolgozásában. Az Urban Observatory jelenlegi elemzése már a következő krízisre való felkészülést is segíti, és mérhetővé teszi a hasonló helyzetekben óhatatlanul bekövetkező, jelentős társadalmi változásokat.

Forrás: