Gőzerővel vizsgálja a gépi tanulás is a COVID-19 terjedését

Kapcsolódó cikkek

Gőzerővel vizsgálja a gépi tanulás is a COVID-19 terjedését

Gőzerővel vizsgálja a gépi tanulás is a COVID-19 terjedését

big data

2 perc

A Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) által fejlesztett modell az új típusú koronavírus terjedését vizsgálja. Alapul veszi a nyilvánosan elérhető információkat, a járványok kitörését jelző, megalapozott epidemiológiai egyenleteket és a neurális hálózatokon alapuló következtetéseket is.

A rendszert a kutatók a január végétől március elejéig tartó időszak adatait felhasználva tanították. Azt vizsgálták, hogy április elsejéig hogyan alakult a pandémia valós terjedése a világ különböző területein. A gépi intelligencia segítségével kapott eredmények arra utalnak, hogy a jelenlegi karanténszabályok bármilyen azonnali vagy a közeljövőben történő lazítása vagy feloldása a fertőzöttek számának exponenciális növekedését vonná maga után.

Pontosabb előrejelzés a friss adatokból

Míg mások a korábbi SARS- vagy MERS-járvány információit felhasználva készítettek a világjárvány terjedését előrejelző grafikonokat, a bostoni tudósok modelljüket kifejezetten a COVID-19 adatokra alapozva fejlesztették. Az új típusú koronavírus információit kombinálták a fertőzött, de karanténban lévő, így mások számára „veszélytelen” embereknek a neurális hálózat által becsült számával. Ezáltal a létező számításoknál pontosabb előrejelzést tudtak készíteni. A kutatók szerint módszerükkel jól modellezhetők és megjósolhatók a szociális távolságtartás és az otthonmaradás hatásai is.

Nem érdemes sietni az enyhítésekkel

A MIT eredményei más előrejelzésekhez hasonlóan prognosztizálta az Egyesült Államokban és az Olaszországban is a járvány tetőzését, de a kutatók azokra a kockázatokra is felhívták a figyelmet, amit a karanténszabályok túl korai enyhítése jelenthet. George Barbastathis, a gépészmérnöki kar professzora, a modell fejlesztője Szingapúrt és a járvány második hullámát emelte ki. A városállamban azután ívelt felfelé a fertőzöttek száma, miután a hatóságok túl korán döntöttek az intézkedések lazítása mellett.

Forrás: