Még súlyosabb az informatikushiány, mint a járvány előtt

Kapcsolódó cikkek

Még súlyosabb az informatikushiány, mint a járvány előtt

Még súlyosabb az informatikushiány, mint a járvány előtt

IoT Podcast

2 perc

Igencsak kecsegtető kezdő fizetések és előrelépési lehetőségek, mégis óriási munkaerőhiány tombol az IT-szakemberek körében.

A teljes adást itt hallgathatja meg:

„Tavaly az első járványhullám idején nagyon kis százalékban bocsátottak el a cégek informatikusokat. Ha volt is némi elbocsátás, akkor ezeket a szakembereket pillanatok alatt felszívta a munkaerőpiac. Ahogy 2020 októberében elindult egyfajta nyitás, ismét nagyon intenzíven beindult a munkaerő-kereslet. Idén tavaszra pedig egy olyan vákuum alakult ki, ami erősebb, mint a covid előtt volt, így még nagyobb az informatikushiány, mint korábban” – foglalta össze a Trend FM műsorában PROGmasters társalapítója és társügyvezetője.

Filep Szabolcs azt is elmondta: a gyártás mellett sok más szektorban látható, hogy a vállalatok rájöttek az automatizálási innovációban rejlő óriási potenciálra. Ehhez pedig szoftverek és informatikusok kellenek. Az is beigazolódott, hogy azok a társaságok, amelyek már korábban nyitottak az innovatív fejlesztések felé, sokkal könnyebben vészelték át a járványhelyzetet, és ez még inkább indukálja, hogy még több IT-fejlesztőre van szükség.

A szakember szerint egy olyan tendencia is látható, hogy a multinacionális cégek a szoftverfejlesztői munka egy részét Nyugat-Európából Magyarország delegálják, és itt próbálják meg bővíteni a leányvállalataikat.

Az IoT Zónában a kezdő programozó képzésekről is szó volt. Ha valaki nem rendelkezik megfelelő felsőoktatási tanulmányokkal, vagy hobbi szinten sem foglalkozott korábban ezzel, akkor is van rá lehetősége, hogy megfelelő affinitás mellett elvégezzen alapképzéseket. Ezek jó esetben megalapozhatják a későbbi informatikai karrierjüket.

A járvány miatt nagyon sok embernek kellett kényszerből nemcsak munkát, hanem szakmát is váltania. Voltak például a vendéglátósok között is, akik az otthoni számítógépezésből kiindulva az informatikai képzések felé fordultak. Hallgassa meg a teljes interjút!