Hackertámadás: egyre több pénzt követelnek a zsarolóvírusok

Kapcsolódó cikkek

Hackertámadás: egyre több pénzt követelnek a zsarolóvírusok

Informatikai vészhelyzet: egyre több pénzt követelnek a zsarolóvírusok

IoT Podcast

2 perc

Soha nem látott szintre emelkedett tavaly a zsarolóvírus-támadásokra kifizetett váltságdíjak összege. Az elmúlt évben 20 milliárd dollárt hajtottak be globálisan a támadók. A bűnözők céltábláján nemcsak a nagyok, hanem egyre inkább a kis- és közepes vállalkozások is rajta vannak.

A teljes adást itt hallgathatja meg:

Bár az idei évnek még csak nagyjából a fele telt el, az egy ügyben kifizetett legnagyobb váltságdíj összege máris meghaladta a tavalyi rekordot. Az elmúlt évben a zsarolóvírus (ransomware) támadások áldozatai által világszerte kifizetett váltságdíj összege elérte a 20 milliárd dollárt, ami csaknem 70%-kal nagyobb összeg, mint egy évvel korábbi 11,5 milliárd dollár. Ez az összeg ráadásul a következő években valószínűleg tovább emelkedik, hiszen egyre gyakrabban és egyre nagyobb összegeket követelnek a hackerek a célba vett cégektől.

„Az elmúlt öt évben 10 milliárddal, 21,7 milliárdra nőtt a végpontok száma. Ez különösen a pandémia alatt mutatott dinamikus növekedést, így soha nem volt még ennyire fontos az informatikai védekezés, hiszen már nemcsak a nagy és tőkeerős társaságok rendszereit támadják meg. Ez idehaza sincs másként. Több hazai esetet láttunk már, amikor a váltságdíj kifizetése nélkül is a közvetlen kár elérte az éves forgalom 2-5 százalékát. Akadt olyan társaság, amely több hétig nem tudott teljes fordulatszámon működni. Az érintett cégek között vannak 5-10, 30-50 fős, de akár több száz alkalmazottat foglalkoztató vállalatok is. Így túlzás nélkül kijelenthető, hogy ma már mindenki veszélyben van” – foglalta össze Gölcz Dénes, a dán Heimdal Security termékeit forgalmazó Maxvalor ügyvezető igazgatója.

A szakember hozzátette: egyre szofisztikáltabb eszközöket használnak a bűnözők, a vállalatok ugyanakkor ezt a folyamatot nem követik megfelelően a fejlesztéseiknél. Fontos azt is kiemelni, hogy már nem csak a nagyobb társaságokat támadják. Egyes felmérések szerint a kkv-k 43%-át is érinthetik a zsarolóvírusok, és gyakran ők is kifizetik a követelt váltságdíjat.

Fizessünk, vagy sem?

„Nem muszáj, és nem is ajánlja se a szakma, se a bűnüldöző szervek, hiszen ezzel a kiberbűnözők erősödnek, ami látszik is az összegekből” – válaszolta a Trend FM műsorában Gölcz Dénes. A tapasztalatok szerint, ha a hackerek már célba értek és letitkosítottak egy gépet, akkor nagyon ritka az az eset, amikor vissza lehet fejteni az adatokat, ráadásul mindig azokat a részterületeket titkosítják le, amelyek fontosak, és amelyek nélkül a cég működésképtelenné válhat.

„Minden ponton nagyon jól össze kell rakni ezeket a rendszereket szakemberek segítségével. Egy átlaginformatikus ugyanis nem tud mindenhez érteni. Sőt, a rendszereket nem csak jól kell összeállítani, de ellenőrizni is kell, hogy valóban működik-e. Van, aki több évig ki sem próbálta, hogy vissza tudja-e állni az adatokat, hogyha valami megsérül. Egy ilyen hiba nem feltétlen kell, hogy támadás legyen, lehet az egy hardvereszköz meghibásodása is” – részletezte az ügyvezető.

További részletekért hallgassa meg Imre Lőrinc interjúját a Maxvalor ügyvezetőjével!