A robotprogram pillanatok alatt felismeri a koronavírust

Kapcsolódó cikkek

A robotprogram pillanatok alatt felismeri a koronavírust

A mesterséges intelligencia pillanatok alatt felismeri a koronavírust

egészség

1 perc

Az Alibaba rendszere a tüdőgyulladásokról készült CT-felvételeket elemzi. A neurális hálót 5 ezer beteg tüdőfelvételével tréningezték.

Az Alibaba AI-egységébe, a Damo Academy-be mintha egyszerre adta volna be minden tudását az Amazon, a Microsoft, egy videojáték-gyártó és egy nagy egészségügyi hálózat – adnak jellemzést a kínai cégről a The Next Web újságírói.

A vállalat szerint az új mesterséges intelligencia technológia akár 96 százalékos pontossággal képes felismerni a koronavírusos betegekre jellemző vírusos tüdőgyulladást. Az algoritmus a betegek tüdejéről készült CT-felvételeket elemzi, ehhez mindössze 20 másodpercre van szüksége. Ez komoly könnyebbséget jelenthet a túlterhelt egészségügyi személyzetnek, hiszen egy doktornak egy felvétel elemzése akár 15 percet is igénybe vehet – állítja a beszámoló.

Az eljárás jól kiegészítheti a fertőzést okozó SARS-CoV-2-vírus kimutatására rutinszerűen alkalmazott aminosav-tesztet. A szerte az országban tesztelt módszert már száznál is több kínai egészségügyi intézményben használják.

A világjárványt okozó fertőzés diagnosztizálására más megoldások is születtek. A Ping An cég nemrég jelentette be, hogy az intelligens képalkotó-diagnosztikus rendszerüket ingyen bocsátotta több mint 1500 orvosi intézmény rendelkezésére. Az ötezernél is több eset elemzése állítólag betegenként átlagosan 15 másodpercig tartott, a diagnózis 90 százalék feletti pontosságúnak bizonyult.   

Minél többféle megoldást találnak a betegség gyors és pontos diagnózisára, annál jobb, hiszen a járvány megfékezése érdekében nagy szükség van az egészségügyi rendszerben dolgozók leterheltségének csökkentésére – teszik hozzá a cikk szerzői.

Forrás: