A drónok is beszálltak a koronavírus elleni harcba

Kapcsolódó cikkek

A drónok is beszálltak a koronavírus elleni harcba

A drónok is beszálltak a koronavírus elleni harcba

logisztika

1 perc

A mezőgazdasági és a csomagszállító repülő eszközök is jó szolgálatot tehetnek, ahogy arra már van is példa Kínában.

A szántóföldi növényvédelemben fontos szerepet tölthetnek be a jövőben – a megfelelő szabályozástól függően – a pilóta nélküli repülők. Kínában már használják ezt a módszert, ráadásul múlt hónapban bejelentették, hogy a drónokat a járvány miatti fertőtlenítési munkákban is bevetik.

A pekingi székhelyű ipari dróngyártó, a TTA ezer drónból álló flottája például kínai falvakat permetez le fertőtlenítő hatású folyadékkal. Az M6E-1 típusú 10 literes tartállyal rendelkező repülők klórtartalmú fertőtlenítőszer és víz keverékét juttatják ki a vírus által érintett területek falvai fölött.


Egy gép napi maximális teljesítménye nagyjából 40 hektár, és így átlagosan napi egy falu területét képes lepermetezni. Az automata repülőket a gyártó által speciálisan kiképzett pilóták és a kínai hadsereg szakemberei kezelik.

A drónos permetezés azon túl, hogy segít az épületek és tereptárgyak fertőtlenítésében, fontos szerepet tölt be abban, hogy az olyan potenciális vírushordozó madarak és emlősök – mint például a patkányok és egyéb rágcsálók – minél kisebb eséllyel kerüljenek kapcsolatba a koronavírussal.

„Kínában sok ezer permeteződrón dolgozik a földeken a tavasztól őszig tartó szezonban, több millió hektárnyi területen végezve növényvédelmi munkát. Most ezek a gépek a koronavírus elleni védekezésben is gyors és hatékony segítséget nyújthatnak” – mondta Körömi János, a TTA közép-európai partnercégének ügyvezetője. A társaság korábbi közlése szerint elképzelhető, hogy a flotta a továbbiakban bővülni fog, így segítve a vírus elleni minél szélesebb körű védekezést.

A Terre Drone japán cég pedig arra példa, hogy a csomagszállító pilóta nélküli repülők is segíthetnek Kínában, a gépek orvosi mintákat és a karanténokban hiányzó kisebb készleteket szállítanak.