Az appfejlesztők is beszálltak a koronavírus elleni harcba

Kapcsolódó cikkek

Az appfejlesztők is beszálltak a koronavírus elleni harcba

Az appfejlesztők is beszálltak a koronavírus elleni harcba

egészség

1 perc

Dél-Koreában térképes applikációk segítik a fertőzési gócpontok elkerülését.

Egyre kiterjedtebb a koronavírus-fertőzés: az ázsiai térségben Kínán kívül Dél-Koreában a legtöbb a megbetegedés. A fejlesztők magánkezdeményezésekkel is próbálnak segíteni.

Olyan alkalmazásokat hoztak létre, melyekkel valós időben lehet nyomon követni a fertőzési gócokat, így például azokat a területeket, ahol vannak fertőzöttek, illetve ahol a betegség diagnosztizálása előtt jártak – írta a Reuters-re hivatkozva a Bitport.

A dél-koreai hatóságok most sokkal körültekintőbbek, mint öt éve, amikor a közel-keleti légúti koronavírus, azaz a MERS szedte az áldozatait. Most nemcsak a fertőzöttek kezelésének helyét közlik, hanem – anonim módon – azt is, hogy a betegek merre jártak a betegség diagnosztizálása előtt.

Az egyik legnépszerűbb oldal a Coronamap.live. Az interaktív térképen pár kattintással megnézhető, hogy a felhasználó közelében vannak-e azonosított betegek.

Hasonló céllal indult a Wuhanvirus.kr oldal is, amely szöveges formában közöl fontos adatokat a regisztrált betegekről. Megadja a beteg életkorát, valamint azokat az útvonalakat és főbb helyszíneket (például repülőtér, közlekedési eszközök, posta stb.), melyeken az érintett valószínűsíthetően járt.

Európában jelenleg Olaszország számít gócpontnak, ahol az elmúlt napokban jelentősen emelkedett a regisztrált megbetegedések száma.