Szuperantibiotikum: áttörést hozhat a gépi intelligencia

Kapcsolódó cikkek

Szuperantibiotikum: áttörést hozhat a gépi intelligencia

Szuperantibiotikum: áttörést hozhat a mesterséges intelligencia

egészség

2 perc

Amerikai kutatók először találtak egy új típusú antibiotikumot algoritmusok segítségével. A szakértők jelentős áttörésnek tartják a felfedezést a gyógyszerrezisztencia elleni küzdelemben – számolt be róla a BBC News.

A tudósok egy algoritmust használtak több mint százmillió kémiai vegyület néhány napot igénybe vevő elemzésére. Az újonnan felfedezett gyógyszer 35 potenciálisan halálos baktériumfélét képes elpusztítani.

Az antibiotikumoknak ellenálló fertőzések száma Nagy-Britanniában 2017 és 2018 között 9 százalékkal nőtt, és megközelítette a 61 ezer esetet. Az antibiotikumok helytelen alkalmazása miatt a testben élő káros baktériumok ellenállóvá válhatnak a gyógyszerrel szemben, és ennek következtében, amikor tényleg szükség van a szerre, már nem hatékony a fertőzésekkel szemben.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a jelenséget az egyik legnagyobb fenyegetésnek tekinti a globális egészségügyi biztonságra és fejlődésre.

Regina Barzilay, a Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) kutatója kiemelte, hogy a mesterséges intelligenciával (MI) most felfedezett antibiotikum „az abszolút első”.

A felfedezést egy olyan algoritmussal érték el, amelyet az emberi agy felépítése inspirált. A kutatók az úgynevezett mély tanulás (deep learning) módszerét alkalmazták. Megtanították az algoritmust, hogy 2500 gyógyszert és más vegyületet elemezzen azért, hogy megtalálja az E. coli elleni leghatásosabb baktériumölő tulajdonságú szert. Ezt követően a kiválasztott mintegy száz jelölttel végeztek vizsgálatokat az előtt, hogy felfedezték volna a halicint.

„Úgy gondolom, ez az egyik legerősebb antibiotikum, amit eddig felfedeztek" – mondta James Collins, az MIT kutatócsoportjának biomérnöke. Hozzátette, hogy ehhez annak a platformnak a kifejlesztése kellett, amelynek segítségével fel tudják használni a gépi intelligenciát a gyógyszerek új nemzedékeinek felfedezéséhez.

A kutatók hozzáfűzték, hogy az MI használata hozzájárulhat ahhoz, hogy csökkenjenek az új antibiotikumok előállításának költségei. A kutatócsoport az eredményeket a Cell című tudományos folyóiratban publikálta.

Forrás: