Mesterséges intelligencia az egészségügyben

Kapcsolódó cikkek

Mesterséges intelligencia az egészségügyben

Robotok és orvosok: mesterséges intelligencia az egészségügyben

egészség

2 perc

Az MI-alapú megoldások feltörekvő területei közé tartozik a többi között az orvosi diagnosztika.

Az MI lehetővé teszi a gépek számára a tanulást, az érvelést és a logika alkalmazását. Tudósok, orvosok, klinikusok, matematikusok és mérnökök együttműködésével pedig az orvosi diagnózist és kezelést célzó gépi intelligencia is kifejleszthető.

Miközben a szakemberek új és hatékony betegkezelési módszerek kialakításán dolgoznak, addig a gépi tanulás és az algoritmusok nemcsak az elemzést támogatják, hanem robotrendszereket is létrehoznak bizonyos orvosi eljárások precíz végrehajtása céljából.

Gyors és pontos diagnózis felállítása

Az MI-alapú diagnosztika során jól kiegészítheti egymást az orvosi és a számítógépes tudás. A gépi intelligencia hatalmas mennyiségű adatot is villámgyorsan át tud nézni, és olyan mintázatokat is felismerhet, amelyeknek a kiszűrése a szakembereknek hosszabb időt venne igénybe, vagy csak időben később lenne reális az eltérések felismerése.

Az algoritmusok az eredmények alapján különféle kezeléseket is javasolhatnak, illetve gyorsabban átfuttathatják a már korábbi leletek, esettanulmányok adatbázisát is.

A fáradtságból adódó hibák csökkentése

Az emberi hibák gyakorlatilag minden területen elkerülhetetlenek, ugyanakkor az ebből adódó problémák kiküszöbölése gyakran igencsak költséges lehet. Ráadásul minél kimerültebb valaki, annál nagyobb valószínűséggel hibázik.

A mesterséges intelligencia azonban nem fárad el, alkalmazásával lehetővé válhat meghatározott, monotonabb, programozható feladatok gyorsabb és precízebb elvégzése.

Robotprogramokon alapuló sebészet

Habár ilyen típusú sebészeti eljárások esetén magát az MI-t továbbra is egészségügyi szakembereknek kell kezelniük, viszont ilyenkor az emberi test minimális sérülésével végezhető el a meghatározott mikrosebészeti beavatkozás.

Megemlíthető például az egyre több helyen elérhető, minimálisan invazív eljárások elvégzésre képes da Vinci Surgical System robottechnológia is. A mesterséges intelligenciát is alkalmazó rendszerek tehát a manuálisnál magasabb szintű precizitást és pontosságot tesznek lehetővé, amivel mind az orvosok, mind a betegek jobban járhatnak.

Virtuális jelenlét

A technológia egyre többféleképpen lehetőséget nyújt a betegségek távolról történő monitorozására és diagnosztizálására, így a páciensnek akár fel sem kell kelniük az ágyból. De vannak példák olyan fejlesztésekre is, amelyek egyfajta távgyógyászati kabin segítségével oldanák meg a betegek szakszerű, távoli szakember által történő vizsgálatát.

Az intelligens technológia segítségével a diagnosztizálás és a kommunikáció is egyre hatékonyabbá válhat a virtuális térben, és például a metaverzum ezen a területen is izgalmas fejlesztéseket hozhat.