Bionikus szemimplantátum adhatja vissza a látást

Kapcsolódó cikkek

Bionikus szemimplantátum adhatja vissza a látást

Bionikus szemimplantátum adhatja vissza a látást

egészség

1 perc

Elsőként kapott bionikus szemimplantátumot egy 88 éves nő Nagy-Britanniában. Az úttörő eszköz lehetővé teszi, hogy megvakulása óta először észleljen vizuális jeleket.

A Dagenhamból származó páciens úgynevezett geográfikus atrófiában szenved. Ez az állapot az időskori száraz makuladegeneráció (AMD) leggyakoribb formája, amely világszerte emberek millióit sújtja, és a látás elvesztésével járhat – írja a The Guardian. A szakértők szerint az új eszköz reményt adhat az ebben szenvedőknek látásuk visszaállítására.

A nő vak bal szeme mögé beültettek egy kétmilliméteres forradalmi chipet. Csúcstechnológiájú kamerával ellátott szemüveget is kapott, ez rögzítette az előtte lévő dolgokat, majd az erre vonatkozó adatokat elküldte az implantátumnak, mely elektromos jeleket továbbított az agyába – így történik ez a természetes látás során is.

A francia Pixium Vision által kifejlesztett Prima System nevű eszközt egy európai szintű klinikai teszt során ültették be. A kísérletben az Egyesült Királyság Nemzeti Egészségügyi Kutatóintézete (NIHR), a londoni Moorfields Szemészeti Kórházban lévő kutatóközpont és a University College London Szemészeti Intézete vett részt.

A mikrochipet a retina közepe alá ültetik be. A páciens a derekán egy kis számítógépet visel, ehhez csatlakozik a videókamera. A chip felfogja a szemüveg által rögzített képsort és továbbítja a számítógéphez, amely mesterséges intelligencián alapuló algoritmus segítségével dolgozza fel a beérkező adatokat és irányítja a szemüveg fókuszát.

Ezt a képet aztán a szemüveg infravörös fényként visszasugározza a szemen keresztül a chipbe, ez elektromos jelekké alakítja, melyek a retina sejtjein át eljutnak az agyba. Az agy aztán ezeket a jeleket úgy érzékeli, mintha természetes látásból származnának.

Forrás: