Virtuális valóság és digitalizáció a gyermekgyógyászatban

Kapcsolódó cikkek

Virtuális valóság és digitalizáció a gyermekgyógyászatban

Virtuális valóság és digitalizáció a gyermekgyógyászatban

egészség

1 perc

A 4iG Csoport 50 millió forint értékben nyújt támogatást a Tűzoltó utcai gyerekkórháznak.

A cégcsoport az ország vezető gyermekgyógyászati intézményét, az aktív járó- és fekvőbeteg ellátással, valamint nemzetközileg is elismert kutatási eredményekkel egyaránt rendelkező Semmelweis Egyetem Alapítványt, a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinika Bókay utcai és Tűzoltó utcai részlegeit támogatja.

Dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora, Dr. Szabó Attila, a Semmelweis Egyetem klinikai rektorhelyettese, a Gyermekgyógyászati Klinika igazgatója és Fekete Péter, a 4iG Csoport vezérigazgatója

A 4iG tagvállalatai számos sikeres projektet vittek végbe az elmúlt években a hazai egészségügy digitalizációjában.  A cégcsoport a klinika működését IT-eszközökkel és szolgáltatásokkal, a kutatási munkát támogató VR-felszereléssel, a betegirányítást segítő display-kel, tv-készülékekkel és a munkavállalói önkéntes munkájával támogatja.

Emellett a társaság részt vesz egy új digitális oktatócentrum kialakításában is, ahol az orvos és medikusképzés mellett a tartós otthoni ellátást igénylő gyermekek szüleinek képzése is zajlik majd jövő év tavaszától.

Hogyan segíti a VR a klinikai kutatásokat?

A klinika kutatócsoportja aktívan keresi a technológiai újdonságok felhasználási lehetőségeit a gyermekgyógyászatban. A csoport kimutatta, hogy a virtuális valóság enyhítheti a súlyos beteg gyermekek kezeléseinek pszichológiai hatásait. Az ilyen speciális igényekre tervezett játékok és szoftverek fejlesztését segíti a VR-felszerelés.

Az intézmény másik fontos kutatási iránya a gyermekek MR-vizsgálatokra történő felkészítése. Maga a vizsgálat fájdalommentes, azonban megterhelő és ijesztő lehet a fiatal páciensek számára. A VR abban segíthet, hogy a virtuális élmény támogatja a hozzászoktatási folyamat felépítését, ami csökkenti a vizsgálattal járó stresszt a betegeknél.

A cégcsoport által most átadott virtuális valóság felszerelések ezeket a kutatásokat segítenek felgyorsítani.