Harctéri IoT és 5G: erre készül a 4iG és a Rheinmetall

Kapcsolódó cikkek

Harctéri IoT és 5G: erre készül a 4iG és a Rheinmetall

Harctéri IoT és 5G: erre készül a 4iG és a Rheinmetall

biztonság

1 perc

A német védelmi cég befektetői napján szó esett a 4iG Csoporttal való együttműködésről, amelynek egyik fő pillére, hogy tavaly márciusban a Rheinmetall 25,1 százalékos részesedést szerzett a magyar cégcsoportban, a másik, hogy közös üzletfejlesztés zajlik – idézte a BÉT honlapján publikált prezentációt a Portfolio.hu.

A két társaság közös vállalaton, a 4iG Digital Services Kft.-n keresztül nyújt információs technológiai szolgáltatásokat. A tervek között szerepel, hogy 2028-ig a 4iG átveheti a Rheinmetall civil autóipari szegmensének informatikai ellátásával kapcsolatos szolgáltatásokat.

A hazai információtechnológiai cég biztosíthatja a védelmi ipari gyártási folyamatokban az Ipar 4.0 innovációk fejlesztését és bevezetését a Rheinmetall magyarországi üzemeiben, valamint teljes körű digitalizációs szolgáltatásokat nyújthat a német cég összes telephelyén.

Az együttműködés kiterjed a harctéri IoT és 5G magánhálózatokra, kihasználva a 4iG mobil magánhálózati képességeit nagy sebességű, alacsony késleltetésű, biztonságos kapcsolatot biztosítva. A közös üzletfejlesztéstől akár 1 milliárd euró árbevételt várnak.

A védelmi erők digitalizációját is célul tűzték a digitáliskatona-, valamint a szimulációs- és tréningrendszerek fejlesztésével. Ebben a szegmensben öt év alatt 200-300 millió euró bevételt vár a Rheinmetall és a 4iG.

A dróntechnológia esetében a hírszerzési, megfigyelési, kommunikációs és aknamező-felderítés az a terület, ahol szinergialehetőségeket látnak. A jövőben a dróngyártási kapacitások kiszervezése is szóba jöhet Magyarországra.

A műholdas összeköttetés lehetőségét és Föld-megfigyelési szolgáltatásokat említi lehetőségként a prezentáció az EU és a NATO tagországai számára. A stratégiai fókusz jelentős piaci részesedés szerzése, ami 1,5-2 milliárd eurót hozhat a két vállalatnak – összegezte a pénzügyi és gazdasági portál.