A brit felhasználók negyede nem védi az okoseszközeit

Kapcsolódó cikkek

A brit felhasználók negyede nem védi az okoseszközeit

A brit felhasználók negyede nem védi az okoseszközeit

biztonság

1 perc

A NordVPN kutatása is megerősítette, hogy az IoT-készülékek biztonsága terén még rengeteg a teendő.

A felmérés hét országra terjedt ki, amelyek közül Nagy-Britannia végzett a legrosszabb helyen. A válaszok alapján a britek mintegy 95%-ának van valamilyen intelligens készüléke – ami a megkérdezett hét ország közül a legmagasabb arányt jelenti –, ugyanakkor 24%-uk abszolút nem foglalkozik az eszközök védelmével.

„Általában minél több okoskészüléket birtokol valaki, annál inkább sebezhető. Ugyan a gyártóknak felelősséget kell(ene) vállalniuk termékeik biztonságáért, de a felhasználók is nagy szerepet játszanak a kibervédelemben” – hívta fel a figyelmet Daniel Markuson, a NordVPN digitális adatvédelmi szakértője.

Az IoT-készülékek rengeteg adatot gyűjtenek, és a hackerek kulcsfontosságú célpontját képezhetik. Ráadásul egy-egy eszköz feltörésével a kiberbűnözők akár egy nagyobb hálózatba is bejuthatnak. A nagyobb gyártóknál is előfordulhatnak incidensek, például 2020-ban az Amazon Ring okoscsengők tucatjait hackelték meg.

Mivel a gyártók a lehető leghamarabb piacra szeretnék dobni újdonságaikat, a gyorsaság sokszor a fejlesztési folyamat lerövidítésével és költségcsökkentéssel jár. Márpedig ezzel csak a működéshez szükséges minimális funkciókat biztosítják, beleértve az adatvédelmet is – tette hozzá a szakértő.

Ugyanakkor csak a felhasználók mindössze 41,4 százaléka gondolja úgy, hogy a gyártóknak kell felelősséget vállalniuk a biztonságért. 55,9 százalék szerint elsősorban ez a fogyasztók felelőssége, 45,3 százalék pedig az internetszolgáltatókat is a felelősök között említette.

A szakértő szerint az alábbi hat dologra érdemes kiemelt figyelmet fordítani:

  1. Mindig vizsgáljuk meg a megvásárolt eszközökkel kapcsolatos adatvédelmi kérdéseket.
  2. Olvassuk el az adatvédelmi irányelveket és az egyéb feltételeket.
  3. Használjunk összetettebb jelszavakat.
  4. Tartsuk az eszközöket fizikai szempontból is épen, és mindig végezzük el a kötelező frissítéseket.
  5. Kapcsoljuk ki a nem használt funkciókat.
  6. Végezzük el a routerünkön a VPN-beállítást.

Az utolsó tipp nyilván a kutatást készítő vállalat profiljából is fakad. Ugyanakkor a teljes képhez az is hozzátartozik, hogy a VPN (Virtual Private Network, virtuális magánhálózat) használata sem kockázatmentes, így minden esetben magának a felhasználónak érdemes eldöntenie, mi a legjobb megoldás számára. Ezzel együtt a gyártók, szolgáltatók felelősségét és az edukáció szerepét is ki kell emelni.

Forrás: