Magyar innováció hozhat áttörést a mellrákszűrésben

Kapcsolódó cikkek

Magyar innováció hozhat áttörést a mellrákszűrésben

Magyar innováció hozhat áttörést a mellrákszűrésben

IoT Podcast

2 perc

A magyar alapítású Kheiron Medical nemzetközi csapatában hazai radiológusok és mesterséges intelligencia szakértők egyaránt megtalálhatók. Az általuk kidolgozott megoldás Angliában díjat is nyert. Az új módszert három éven belül az Egyesült Királyság 15 szűrőközpontjában tervezik bevezetni.

A teljes adást itt hallgathatja meg:

Az innováció az NHS brit egészségügyi szolgálat elismerését, a Mesterséges Intelligencia az Egészségügyi Gondozásban (Artificial Intelligence in Health and Care) díjat nyerte el.

Dr. Kecskeméthy Péter alapító-ügyvezető az IoT Zóna című rádióműsorban elmondta: a fejlesztés nagyban megkönnyítheti a radiológusok munkáját. Az emlőrákszűrés különösen összetett és nagyon standardizált folyamat, például minden leletet két szakorvosnak kell ellenőriznie. A magas esetszám miatt ez egyrészt időigényes, másrészt a hagyományos képalkotó vizsgálati módszerek esetenként nem éppen a legmodernebb kategóriába tartoznak.

Az új megoldás viszont az orvosi munkaerő egyfajta kiegészítőjéül szolgál. Így a képeket elegendő egy radiológusnak áttekintenie, a mesterséges intelligencia hozzáadott szerepe pedig – az „extra” információk nyújtásának köszönhetően – a szűrések minőségének javításában rejlik. A felszabaduló munkaerő így a szűrések későbbi stádiumával foglalkozhat.

Pár másodperc alatt kész a gépi kiértékelés

Az új technológia a mélytanulás (deep learning) révén, a képi adatokból kiindulva képes felállítani bizonyos algoritmusokat. Ez azt jelenti, hogy villámgyorsan kiszűri a rendelkezésre álló információhalmazból a valóban releváns adatokat – azonosítva ezzel a rákgyanús elváltozásokat. Jelen pillanatban egy-két másodperc alatt képes kivitelezni mindezt, de a fejlesztőcsapat dolgozik azon, hogy a művelet kevesebb mint egy másodpercet vegyen csak igénybe.

A mélytanulási technológiának köszönhetően az eddiginél sokkal több páciens kaphat jóval hamarabb visszajelzést, hogy szükség van-e további vizsgálatokra. A szoftver továbbá olyan képi elemeket és mintákat is meg tud találni, amelyek az emberi szem számára nem felfoghatók. Az emberi látás több szempontból is korlátozott, a program viszont a végletekig menő precizitással és pontossággal képes dolgozni.

Több „szem” többet lát

A hagyományos módszerekkel csak az információk töredéke azonosítható, a mesterséges intelligencia révén viszont olyan pluszadatok is kinyerhetők, amelyek sokat segíthetnek az emlőrákszűrésben, azaz a vizsgálati információk hasznosításában – hangsúlyozta a szakember.

Ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy mind az emberi, mind a gépi gondolkodásnak megvannak a maga előnyei. A mesterséges intelligencia-alapú megoldás sok mindent „lát”, ugyanakkor a kapcsolódó adatokat a szakorvosok tudják a megfelelő kontextusba helyezni. Az ember képes a stratégiai szintű gondolkodásra, az összefüggések felismerésére, a gép viszont magas szintű precizitással bír. Az előnyök ötvözése együttesen járul hozzá a kiemelten eredményes munkához.

Habár a Kheiron által fejlesztett szoftver a mellrákhoz lett specifikálva, további fejlesztések is folyamatban vannak. A jövőben akár az is elképzelhető, hogy később más típusú rákok vizsgálatánál is használható lesz ez a módszer. Jelen pillanatban azonban a legfontosabb, hogy minél hamarabb, még időben ki lehessen szűrni ezt a nagyon dinamikus betegséget. Dr. Kecskeméthy Péter szerint a mesterséges intelligenciának mindenképp jelentős szerepe lehet a rák elleni küzdelemben.

Az interjúból a többi között arról is szó volt, hogy tervezik-e Magyarországon is bevezetni az új módszert. A részletekért hallgassa meg A Trend FM műsorát!