Milyen távlatokat nyit Magyarország számára az MI?

Kapcsolódó cikkek

Milyen távlatokat nyit Magyarország számára az MI?

Milyen távlatokat nyit Magyarország számára a mesterséges intelligencia?

IoT Podcast

2 perc

Két éve alakult meg a Mesterséges Intelligencia Koalíció. A kezdeti lépések után elkészült a stratégiájuk, amelyet nemrég mutattak be. Ennek részleteiről beszélgettünk a legutóbbi IoT Zóna rádióműsorban.

A teljes adást itt hallgathatja meg:

„A munka 2018 októberében kezdődött, akkor hoztuk létre az MI Koalíciót Palkovics László miniszter kezdeményezésére. Azt mondhatjuk, hogy a digitalizáció mára a jólét egyik nagyon is meghatározó tényezőjévé vált. Így Magyarország elemi érdeke, hogy a lehető leghatékonyabb módon a maga javára fordítsa a benne rejlő lehetőségeket. Digitális szuverenitásunk megőrzéséhez és a globális versenyben való helytállásunkhoz is előremutató tervekre van szükség” – mondta Jakab Roland, a szervezet elnöke.

Az elkészült MI stratégiában 2030-ig szóló célokat tűztek ki és 2025-ig tartó intézkedési tervet vázoltak fel. Több mint 250 tagszervezetük 1000 delegáltjával közös együttműködésben jött létre ez a dokumentum. A rohamosan fejlődő technológiákhoz igazodva a stratégiát legalább kétévente felül kell vizsgálni.

Számításaik szerint a mesterséges intelligencia 2030-ra 11-14 százalékot adhat hozzá a nemzeti össztermékhez Magyarországon.

Az önvezető autók fejlesztésétől az automata raktározórendszereken át az egészségügyi diagnosztikáig vannak már nagyon jó hazai példák az eredményes fejlesztésekre, de kiemelhető az útvonalak optimalizálására és a precíziós gazdálkodási eszközökre fókuszáló innovációk is.

Jakab Roland a Trend FM műsorában hozzátette: az oktatás és kompetenciafejlesztés kapcsán az a legfontosabb rövid távú kezdeményezésük, hogy az ai-hungary.com oldal keretén belül elinduljon a MI Akadémia.

A finnországi minta alapján az MI Kihívás azt célozza meg, hogy 2021 év végére egymillió emberhez eljusson az MI tudatosító akció, és 100 ezer ember, vagyis a társadalom egy százaléka végezze el az erről szóló kurzust.

További részletekért hallgassa meg az IoT Zóna adását a SoundCloud oldalán! A műsorvezető: Szűcs Péter.