Bevetik a valós idejű arcfelismerést a londoni rendőrök

Kapcsolódó cikkek

Bevetik a valós idejű arcfelismerést a londoni rendőrök

Ijesztő vagy hasznos? Bevetik a valós idejű arcfelismerést a londoni rendőrök

közszolgáltatás

1 perc

A Metropolitan rendőrség a napokban kezdte meg a technológia használatát.

A valós idejű arcfelismerést (live facial recognition, LFR) a brit fővárosban alkalmazzák. A legfontosabb területekre telepített térfigyelő kamerák az elhaladó emberek arcának vizsgálata alapján küldenek figyelmeztetést, ha a körözési listákkal való összehasonlításnál találatot érzékelnek. A rendőrség szerint egyrészt ezzel is kiszűrhetők a különféle súlyos bűncselekmények elkövetői, másrészt a módszernek egyfajta megelőző szerepe is lehet.

Ugyanakkor kiemelték, hogy a potenciális riasztást ki nem váltó képeket azonnal törlik, illetve az érintett személyek előállításáról a rendőrök döntenek. A technológia egyébként teljes önálló rendszerről működik, és nem kapcsolódik más képalkotó platformhoz, például kültéri kamerarendszerekhez (CCTV) vagy testkamerákhoz.

Ennek ellenére néhány kritikus hang feleslegesnek, sőt esetenként törvénytelennek minősítette az LFR használatát. Például az Essexi Egyetem tavaly áprilisi jelentése alapján a Met LFR technológiája 81%-ban pontatlan eredményt ad. A korábbi évben a dél-walesi rendőrség által használt algoritmus pedig 2.300 ártatlan embert azonosított potenciális bűnözőként.

Továbbá összeurópai szinten is komoly aggályok merültek fel a módszert illetően. Januárban az Európai Bizottság tilalmat hirdetett az LRF nyilvános helyeken történő használatára öt év időtartamra. Ennyi idejük van a szabályozóknak kitalálni, hogyan lehetne megakadályozni a megoldás kapcsán felmerülő esetleges visszaéléseket.

Mindeközben a több politikus és kampánycsoport által támogatott Big Brother Watch adatvédelmi szervezet a módszer felfüggesztésére szólította fel a hatóságokat, mivel szerintük hiányzik a megfelelő ellenőrzés biztosítása.

Forrás: