Érintésmentes okosjegyet tesztelnek Dél-Koreában

Kapcsolódó cikkek

Érintésmentes okosjegyet tesztelnek Dél-Koreában

Érintésmentes okosjegyet tesztelnek Dél-Koreában

közszolgáltatás

2 perc

A vasúti technológiai innovációkkal foglalkozó Korea Railroad Research Institute (KRRI) munkatársai fejlesztették ki azt az intelligens rendszert, amellyel a közösségi közlekedésben részt vevő utasok fizethetnek.

Ehhez mindössze a mobiltelefonjukra van szükség, amelyről – a padlóba épített, úgynevezett okosblokkon áthaladva – a rendszer automatikusan levonja a megfelelő összeget.

A fizetőkaput nem igénylő fejlesztés segítségével az okoseszközzel rendelkezők fizikai kontaktus nélkül egyenlíthetik ki a jegy árát. Nem kell például bérletekkel vagy telefonjukkal bajlódniuk, amikor a városi tömegközlekedést, így például a vasúthálózatot igénybe veszik. 

A padlóba épített smart terület felismeri a felette elhaladó utas mobiltelefonján lévő alkalmazást vagy a tokent, és rögtön le is emeli az utazás ellenértékét.

A fejlesztés a Dolgok Internetét (IoT) használva még a zsúfoltabb időszakok, platformok, vonalak és bejáratot esetén is valós időben detektálja a fel- és leszállókat, és intézi a fizetést.

Mindenki nyerhet vele

Azon kívül, hogy feleslegessé teszi a fizikai kártyával vagy a mobileszközzel való érintést, a rendszer további előnye, hogy használatához nem kell szűk kapukon áthaladni.

Ez a valamilyen oknál fogva nehezen közlekedők, így például az idősek, a mozgáskorlátozottak, a babakocsisok vagy a nagyméretű, nehéz csomaggal utazók számára jelenthet könnyebbséget. Az is fontos előny, hogy a közlekedési cégek könnyebben megoldhatják a bliccelőkkel kapcsolatos problémákat.

A blokk jelenleg egy három méteres hatósugarú körben működik, de a kutatók dolgoznak azon, hogy a pontosabb felismerés érdekében tovább szűkítsék ezt a területet. A cél, hogy később egy négyzetméteres felületen belül is gyorsan érzékelje a rendszer az egyes utasokat. A kutatási projekt a tervek szerint 2023 végéig tart. 

Forrás: