Párizsban nem lehet elbliccelni a maszkviselést

Kapcsolódó cikkek

Párizsban nem lehet elbliccelni a maszkviselést

Párizsban nem lehet elbliccelni a maszkviselést

közszolgáltatás

2 perc

A helyi tömegközlekedési vállalat (RATP) a koronavírus-járvány terjedésének megakadályozása érdekében új, gépi látáson alapuló megoldást tesztel a metrókon.

A hatóságok a tervek szerint három hónapon keresztül próbálják ki a francia Datakalab cég szoftverét. A május elején elkezdődött program a kiterjedt metróhálózat egyik legforgalmasabb pontján, a Chatelet-Les-Halles állomáson indul, melyet normál esetben évente mintegy 33 millió utas használ.

A városban május 11-től elkezdődött a kijárási korlátozások fokozatos enyhítése, a közlekedési eszközökön viszont kötelező az arcmaszk viselése. A képfelismerésen alapuló hasonló megoldások ennek betartatásában segítik a metróellenőröket.

Ennek ellenére a független francia adatvédelmi és információbiztonsági hivatal (CNIL) aggodalmát fejezte ki a technológia veszélyei miatt; a szervezet szerint a megfigyelt emberek beazonosíthatók. Az intézkedések a GDPR, az európai adatvédelmi szabályozás hatálya alá tartoznak, hiszen a kamerák a megfigyelt utasok személyes adatait gyűjtik – állítják.

A Datakalab azzal védekezik, hogy ők nem gyűjtik és nem tárolják az adatokat. Xavier Fischer ügyvezető hozzátette, hogy az információ beérkezése és a hatóságokhoz való elküldése között 15 perc eltelik. Az első tesztelések alapján az látható, hogy a rendszer 90 százalékosan pontos.

Mindenki másképp csinálja

Az egyes kormányok különböző módszereket vetnek be a világjárvány következtében hozott biztonsági intézkedések betartásának ellenőrzésére. Kínában van rá példa, hogy drónok figyelmeztetik a csoportba tömörülőket, más országokban a mobiltelefonokat is használhatják a tulajdonosok mozgásának megfigyelésére. A francia technológiát már Cannes-ban is bevetették, a piacon és a buszmegállókban monitorozzák vele a távolságtartás szabályainak betartását.

A párizsi közlekedési vállalat kiemelte, hogy a tervekbe a CNIL-t is beavatta és követi a GDPR előírásait. Szóvivőjük szerint a program mindössze azt méri, hányan követik az előírásokat, és az információt nem fogják az arcukat el nem takaró utasok megbírságolására használni.

Forrás: