Arcfelismerés maszkban? Ezt lépte az Apple

Kapcsolódó cikkek

Arcfelismerés maszkban? Ezt lépte az Apple

Arcfelismerés maszkban? Ezt lépte az Apple

biztonság

2 perc

A jelenlegi iPhone készülékek többségében található Face ID funkció többféle biztonsági előnyt is jelent. Kivéve, ha éppen egy világjárvány miatt az emberek többsége önként vagy kötelezően arcmaszkot visel, a telefon pedig nem ismeri fel tulajdonosát.

Az almás cég múlt héten tette elérhetővé az iOS 13.5 harmadik béta-verzióját. A fejlesztői verzió – más funkciók mellett – új megoldást kínál a Face ID azonosítás okozta problémákra. Persze a telefon továbbra sem lát át a textilen, de a sikertelen próbálkozás után azonnal felajánlja a kódos belépés lehetőségét.

Jelenleg a folyamat úgy zajlik, hogy az iPhone elején lévő TrueDepth szenzor végigszkenneli a tulajdonos arcát, majd egyezés esetén hozzáférést ad neki a fájlokhoz, üzenetekhez vagy az applikációkhoz. Ha viszont nem látja a vonásokat, akkor az azonosítási problémát egy lakat jelölés mutatja. Az azonosításra megadott idő letelte után, a képernyőt „meglegyintve” hozzáférhetővé válik a kódos belépésre alkalmas felület.

Segítség a koronavírus idején

Az új verzió kihagy egy lépést: nincs szükség az arcfelismerő rendszer által hagyott idő kivárására, rögtön választható a kóddal történő azonosítási opció. Ez különösen jól jön az Apple Pay használatakor. Az érintésmentes fizetés kifejezetten ajánlott a járvány idején, de a maszk viselésével a használata eléggé körülményessé vált.

A vállalat nem árulta el, mikor lesz a nagyközönség számára is hozzáférhető a frissített operációs rendszer, ugyanakkor a korábbi updatek időzítéséből kiindulva, valószínűleg már nem kell sokat várni rá. A tesztverzióknak általában nem minden funkciója jelenik meg a végső változatokban, de ez most elég lényeges fejlesztésnek tűnik ahhoz, hogy zöld utat kapjon.

Az iOS 13.5 újdonságai között szerepel a kontaktusokat nyomon követő API is, amely a Covid-19 elleni küzdelemben segíthet. A funkció megmutatja, hogy a mobileszköz tulajdonosa találkozott-e új típusú koronavírussal diagnosztizált (és persze a rendszerbe regisztrált) emberrel.

Forrás: