Okospadokat kapnak a párizsi parkok

Kapcsolódó cikkek

Okospadokat kapnak a párizsi parkok

Okospadokat kapnak a párizsi parkok

közszolgáltatás

2 perc

A város ikonikus ülőalkalmatosságainak nagy része még az 1800-as évek közepéről, az Hausmann báró által irányított nagyszabású urbanizáció idejéből származik. A Gabriel Davioud által tervezett, egységes kinézetű zöld padok akkoriban lepték el a frissen kialakított sugárutakat, parkokat.

Ezeknek a digitális, internet adta lehetőségeket kihasználó változatát készül most elterjeszteni az egyre több okosváros-kezdeményezésben részt vevő nagyváros. A tervek szerint mintegy 3000 padot szerelnek fel Bluetooth-kapcsolódási pontokkal és IoT-szenzorokkal. A cél az alacsony áramfogyasztás, a kedvező költségek és a legalább 10 éves élettartamot lehetővé tevő „robosztusság” volt – mondta a technológiát gyártó Groupe Saint Leonard megvalósításért felelős vezetője. 

A projekt első lépéseként a technológia tesztüzeme zajlik. Az alkalmazott érzékelők főként a helyi és a környezeti adatokat, például a hőmérsékletet vagy a légnyomást figyelik. A szenzorokból érkező, két szinten megvalósuló elemzések a várostervezést segíthetik.

Városfejlesztés igény szerint

Az első szintet az alapelemzések jelentik, mint a helyszín, a hely kihasználtsága, a környezeti tényezők és hasonlók. Ezek az adatsorok azonnal hozzáférhetők a felhasználók, például a városfejlesztők számára.

Ők a saját elemzéseiket elkészítve, feltehetik az azokon alapuló megfelelő kérdéseket és létrehozhatják az algoritmusokat. Ezekből aztán egy, a szoftver által biztosított standard API-n (alkalmazásprogramozási felületen) keresztül – bármely szituáció információszükséglete biztosítható. 

A technológia segítségével értesül arról a város, hogy hányan és hogyan használják az adott helyszínt. Ezenkívül a látogatókkal való információcserére, a park létesítményeivel való elégedettség megismerésére is mód nyílik, teszi hozzá az IoT-ökoszisztémát szolgáltató Nodle cég vezetője. Micha Benoliel beszélt a projekt költségeiről is. A felhőalapú megoldás hardverszükséglete – és így ennek költsége – alacsony, csupán néhány szenzorra van szükség. Ezen felül a felhőszolgáltatásra és a városfejlesztőknek szükséges elemzések házon belüli vagy külső elkészítésére kell költeni.

Mindenki véleménye számít

Az okospad projektnek addicionális haszna is van. Segíti mind a helyi lakosokkal, mind a turistákkal való kapcsolatot, akik ezáltal lehetőséget kapnak lakóközösségük formálására. Az érdeklődők egy letölthető mobilapplikáción keresztül vehetnek részt a rövid felmérésekben. A kapott visszajelzések pedig hozzájárulnak ahhoz, hogy Párizs a használók igényei szerint fejleszthesse a parkokat és az egyéb városi létesítményeket.

Forrás: