Koronavírus: a biztonságos szállításban segítenek a drónok

Kapcsolódó cikkek

Koronavírus: a biztonságos szállításban segítenek a drónok

Koronavírus: a biztonságos szállításban a drónoknak is kulcsszerep jut

logisztika

2 perc

A japán Terra Drone csoportba tartozó Antwork orvosi szállítógépei február eleje óta közlekednek a xinchangi kórház és a megyei egészségügyi központ között. Ezzel beindult az első városi légi szállítási folyosó, mely az új típusú koronavírus (COVID-19) okozta világjárvány elleni küzdelemben jelenthet segítséget.

Eddig több mint 128 ezren betegedtek meg a fertőzésben, és több mint 4700 áldozata van a vírusnak. Kínában, ahol a COVID-19 először jelent meg, februárban különösen feszült volt a helyzet. Bár az ázsiai országban már csökkenőben van az új betegek száma, még mindig nagy szükség van a fertőzések terjedésének megakadályozására és a járvány kontrollálására. Az ország keleti részen fekvő Csöcsiang tartományban található, csaknem félmillió lakosú Xinchang megye is a fertőzöttebb területek egyike.

Biztonságos és gyors módszer

Az Antwork már január 23-án, a Vuhan tartományban elrendelt karantén kihirdetésekor jelezte, hogy drónjaival technikai segítséget nyújtana a hatóságoknak. A cég az RA3 és tr7s repülő szerkezeteket és a szintén pilóta nélküli RH1 állomásokat használja az orvosi minták és a karanténhoz szükséges anyagok mozgatásához a Xincsang megyei helyszínek között.

Az automata légi szállítási rendszer szignifikánsan csökkenti a minták és a személyzet közti kontaktust, és gyorsabbá teszi a szállítást. A pilóta nélküli reptetés a közúti anyagmozgatáshoz képest másfélszer gyorsabb, a nagyobb hatékonyság pedig járványok idején különösen sokat számít. Az így felszabaduló anyagi és emberi erőforrások máshol is jól jöhetnek, hiszen például az egészségügyi személyzetre és szállító járművekre a „frontvonalban” van nagyobb szükség.

A műveletet az Aerodeli, az Antwork leánycége végzi, amely 2019 októberében elsőként kapta meg a Kínai Polgári Légiforgalmi Hatóság (Civil Aviation Administration of China, CAAC) engedélyét a városi drónos szállításra. A munkát a vállalat az engedélyezett protokolloknak megfelelően végzi, amely garantálja az orvosi minták és a szükséges eszközök biztonságos szállítását – azóta már az ország több területén is.

Forrás: