Mintafelismerő programmal dolgozik a New York-i rendőrség

Kapcsolódó cikkek

Mintafelismerő programmal dolgozik a New York-i rendőrség

Mintafelismerő algoritmussal üldözi a bűnözőket a New York-i rendőrség

big data

2 perc

Az amerikai város rendőrségének (New York City Police Department, NYPD) speciális szoftvere segít abban, hogy a szakemberek könnyebben kereshessenek a több százezer korábbi ügy között – számol be róla a The Washington Post.

A lap híradása szerint a programot házon belül fejlesztették. A Patternizr lehetővé teszi, hogy az elemzők mintákat és hasonlóságokat keressenek az egyes ügyek között; korábban ezt csak a fájlok fizikai átnézésével tudták megtenni.

Segitségével előfordult például, hogy a rendőrök a rendszert használva tudtak párhuzamot vonni két ügy között, amelyekben a város két különböző boltjából ugyanazzal a módszerrel loptak el egy fúrót. Az ügyet felgöngyölítő Rebecca Shutt bűnügyi elemző azt állítja, hogy mivel az esetek a város különböző kerületeiben történtek, a régi módszerrel nem találta volna meg az összefüggést.

Az algoritmus a NYPD teljes adatbázisában kutat minták után, így az egyezések sokkal több eset kapcsán kerülhetnek elő. A rendszer a szervezet más információforrásaihoz is hozzáfér, ezzel olyan ügyekre is „rálát”, melyek máshol fordultak elő.

10 évnyi bűnügyi adat tanította

A New York-i rendőrség beszámolója szerint a Patternizr már 2016 óta használatban van, de csak most hozták nyilvánosságra. Evan Levine, a rendfenntartók adatelemzéssel foglalkozó szakembere és Alex Chohlas-Wood korábbi analitikai vezető arról számoltak be, hogy ügyosztályuk két éven keresztül fejlesztette a szoftvert. Állítólag az USA-ban a Nagy Alma az első, ahol bevezették a használatát. A rendszer tanításához tíz évnyi, már korábban felismert bűnügyi mintát használtak.

A tesztelés során a program az esetek harmadában ismert fel helyesen egyezéseket a régi mintákkal, és 80 százalékban találta meg a megfelelések egy részét. A fejlesztés nagy előnye, hogy részben automatizál eddig kézzel végzett munkafolyamatokat, így csökkenti a nyomozókra nehezedő terhet, és így több idő maradhat a bűnözők elfogására.

Forrás: