Arcfelismerő szemüvegeket is bevet a kínai rendőrség

Kapcsolódó cikkek

Arcfelismerő szemüvegeket is bevet a kínai rendőrség

Arcfelismerő szemüvegeket is bevet a kínai rendőrség

biztonság

1 perc

A hatóság a vasútállomásokon szolgálatot teljesítő járőröknek biztosítaná az okoseszközt, hogy azok segítségével szűrjék ki a bűnözőket, és azokat, akik nem jogosultak az utazásra.

A technológiát egyelőre csak Honan tartomány fővárosában, Csengcsouban használják. A készülék ránézésre a Google Glass-ra hasonlít azzal a különbséggel, hogy napszemüvegről van szó, és az eszköz csatlakozik az állam központi adatbázisához.

Arcfelismerés: félelmetes technológia vagy a biztonság záloga?

A híradások nem árulták el, hogy a tömegben milyen gyorsan ismeri fel az utazókat a rendszer, de Wu Fei, az eszközt fejlesztő LLVision Technology vezérigazgatója a Wall Street Journalnak elárulta, hogy a tesztelés során 100 miliszekundum alatt azonosított be egy arcot 10 ezer ember közül.

Érdemes megjegyezni, hogy Kínában a helyi törvények értelmében az országos vasúthálózaton is csak személyazonosító dokumentumokkal lehet utazni. Ezzel próbálják szűrni, hogy a túl nagy adósságot felhalmozók ne használhassák a gyorsvasutat, de a Business Insider kiemeli, hogy a vallási kisebbségek tagjainak utazását is korlátozhatják az okmányok bevonásával vagy késedelmes kiállításával.

A helyi és nemzetközi emberi jogi szervezetek heves tiltakozással reagáltak a rendszer bevezetésére. Ahogy arról már korábban beszámoltunk, a kínai kormány az egész országra kiterjedő hálózatot tervez kiépíteni, melynek segítségével az arcfelismerő program beazonosíthatna bárkit az ország 1,3 milliárd lakosából.

Sophie Richardson, a Human Rights Watch kínai tagozatának igazgatója elmondta: a hatóságok szerint társadalmi stabilitást eredményezhet, ha mikroszkóp alá helyezik a teljes lakosságot, de az igazgató szerint ezek a rendszerek csak tovább mélyítik a feszültségeket és a visszaéléseket.

Forrás: Business Insider