Pontatlannak bizonyulnak az arcfelismerő programok

Kapcsolódó cikkek

Pontatlannak bizonyulnak az arcfelismerő programok

Pontatlannak bizonyulnak a rendőrségi arcfelismerő programok

közszolgáltatás

3 perc

Aggályosnak tartják a brit jogvédők az arcfelismerő rendszerek használatát.

A Big Brother Watch (BBW) adatvédelmi csoport vizsgálata szerint a technológia „megdöbbentően” nagyszámú ártatlan embert jelöl meg gyanúsítottként. A rendőrség ugyanakkor védelmébe vette a technológiát.

Sok a fals eredmény

A BBW közérdekű adatigényléssel fordult minden brit rendőrszervezethez. Ezek közül kettő jelezte, hogy jelenleg is tesztelnek arcfelismerő kamerákat.

A főleg a fővárosban illetékes Metropolitan Police 2016 és 2017 során több eseményen is használta a technológiát. A rendszer ezekben az esetekben 102 olyan embert jelölt potenciális gyanúsítottként, akik később ártatlannak bizonyultak. A South Wales Police készülékei még ennél is nagyobb hibaaránnyal dolgoztak. Esetükben a 10 hónapos üzem során jelzett 2685 „találatból” 2451 volt hamis. A Leicestershire Police a 2015-ös kipróbálás óta nem is használ arcfelismerést.

Adatbázisból dolgoznak

A rendfenntartók általában focimeccseken, fesztiválokon vagy felvonulásokon próbálják ki a speciális kamerákat. A nagyfelbontású eszközök úgy működnek, hogy a tömegben minden egyes arcot megvizsgálnak, és összehasonlítják azt a rendőrségi nyilvántartásokban fellelhető, például a rabosítások során készült fényképekkel. Az egyezéseket jelzik, így azokat egy rendőr már tovább vizsgálhatja. Az egyik probléma, hogy az így kiszűrt vétlen emberek képeit is esetleg hetekig őrzi még a hatóság.

A South Wales Police azzal vette védelmébe a szoftvert, hogy a rendszer idővel egyre pontosabb lesz. „Korábban valóban rossz minőségűek voltak a használt digitális felvételek, így sokszor jelzett hibásan egyezést a program. Ezek egy részét azonban már ránézésre ki lehetett szűrni, kisebb részüket pedig személyes találkozó után, így végül egy ártatlan embert sem vettek őrizetbe” – magyarázta Richard Lewis rendőrkapitány-helyettes.

Kinek az érdeke?

A londoni rendőrség azt hangsúlyozza, hogy mindez a lakosság érdekben történik. Szerintük a jogvédők által „fals pozitívként” aposztrofált eredmények valójában nem azok. Ha a rendszer felhívja valamilyen egyezésre a figyelmet, többlépcsős folyamat keretében azonosítják be, hogy valóban a megfelelő személyről van-e szó. Közleményükben megerősítették, hogy a videostreamen feltűnő arcok azonnal, a rendszer által egyezőként megjelöltek pedig 30 nap múlva törlődnek a rendszerből.

A Big Brother Watch ennek ellenére aggódik, hogy sérülnek az egyéneknek a privát élethez és a szabad véleménynyilvánításhoz fűződő jogai. Szerintük a brit rendfenntartók által jelenleg használt automatikus arcfelismerő technológia alkalmazása egyértelmű jogi alap vagy kormánystratégia nélkül történik.

Különböznek az álláspontok

A jogvédő szervezet azt követeli, hogy a rendőrök egyáltalán ne alkalmazzák a technológiát. Egyidejűleg a brit kormányhoz is fordultak annak érdekében, hogy az ártatlan emberekről készült arcképeket azonnal törölnie kelljen a hatóságnak. A BBW további követelése, hogy a rendőrség bebizonyítsa, a módszer hatékony, és jelenleg nem létezik ennél kevésbé tolakodó metódus. Ellenkező esetben az aktivisták jogi lépéseket tartanak szükségesnek az állampolgárok védelmében.

A BBC-nek nyilatkozva a brit belügyminisztérium arról számolt be, hogy a tervek szerint nyilvánosságra hozzák a biometrikus stratégiájukat. Közben pedig támogatják a rendőrséget abban, hogy a hatóság megfelelhessen a megváltozott bűnözői aktivitásoknak és az új igényeknek. Az arcfelismerő szoftverek tesztelése során is szükség van azonban a megfelelő jogszabályok betartására. Ebbe pedig beletartoznak a biztonsági kamerák használatát felügyelő törvények, illetve az információs biztos ajánlásai is – hangsúlyozta korábbi közleményében a kormányzati szerv.

Forrás:

BBC