Ez a robotkutya egészen elképesztő dolgokra képes

Kapcsolódó cikkek

Ez a robotkutya egészen elképesztő dolgokra képes

Ez a robotkutya egészen elképesztő dolgokra képes

még több IoT

2 perc

Az őszi avarban játszó robotok különleges látványt nyújtanak, sokféle mozgásra képesek, de intelligenciájuk még erősen korlátozott.

A Massachusetts Institute of Technology (MIT) által kifejlesztett Mini Cheetah (mini gepárd) roboton évek óta dolgoznak a szakemberek. A könnyű, fémvázas négylábú hátraszaltózni már eddig is tudott. Most azonban úgy tűnik, „nagyüzemben” is beindult a termelés, mivel az egyetem immár legalább kilenc ilyen darabbal büszkélkedhet.

A sci-fibe illő szerkezetek egyenként 9 kilogramm súlyúak, 12 villanymotor hajtja „őket”, és másodpercenként akár 2,5 méteres sebességet is képesek elérni. Vezérlésük manuálisan, rádiós távirányító (radio control – RC) segítségével lehetséges.

A Massachusettsi Műszaki Egyetem biomimetikai laboratóriumának igazgatója korábban az IEEE Spectrumnak úgy nyilatkozott, moduláris felépítésüknek köszönhetően a röviden csak botokként emlegetett fejlesztések alkatrészei egyszerűen kicserélhetők. Masszív kialakításuknak köszönhetően pedig az ütközéseket és az egyéb „összecsapásokat” is jól bírják, legyen szó ugrálásról vagy zökkenőmentes földet érésről.

Ahogyan a Sangbae Kim fogalmazott, a Mini Cheetah csaknem tökéletes méretű. „Nem túl kicsi, de nem is olyan nagy, hogy veszélyes vagy törékeny legyen” – tette hozzá.

A biomimetika tudományterület fókuszában az áll, hogy a természet legizgalmasabb megoldásai hogyan fordíthatók át technikai innovációvá.

A szakember azt jósolja, hogy egyre gyakrabban lehet majd találkozni hasonló négylábú robotokkal, hiszen több szükséges technológia fejlesztése is már az érett szakaszban jár, legyen szó akkumulátortechnológiáról, motorokról, olcsó szenzorokról vagy gépi látásról.

Az egyik legjobb példa az ilyen masinákra a Boston Dynamics Spot-ja, melyet a vállalat idén szeptembertől kezdett el bérbe adni ipari és kutatási munkákhoz.

Keresik még a helyüket

Jelenleg a speciális szerkezeteket elsősorban a különféle munkakörök felméréséhez használják. A cél, hogy kiderüljön, mely területeken olcsóbb vagy biztonságosabb a botok használata, mint a humán erőforrásé (például a távoli olajfúró berendezések esetén). De a jövőben akár olyan feladatokat is elláthatnak, mint a csomagszállítás vagy a biztonsági szolgálat.

Fontos azonban megjegyezni, hogy noha ezek a robotok fizikailag lenyűgöző megjelenésűek, egyáltalán nem intelligensek. Okosságuk – már amennyi van – a mobilitásukban rejlik. Könnyedén elnavigálnak ugyanis egyenetlen terepen is, képesek gyorsan felkelni az esésekből és hasonlók. De arról nem döntenek, hová mennek vagy hogyan reagálnak bizonyos helyzetekre.

A Spot képes végrehajtani néhány automatizált funkciót – például őrzés-védést egy előre kijelölt területen fel-le sétálva –, de nem képes reagálni a beprogramozott képességeken kívüli váratlan ingerekre (például arra, ha egy kartondobozt tartanak a feje fölé).

Ha pedig valaki netalán egy robotkutya beszerzését tervezi, nem szabad megfeledkeznie arról, hogy egy ilyen fejlesztés nem csupán karácsonyi ajándék, hanem ennél komolyabb elkötelezettséget jelent. A gépezetnek napi sétára, rendszeres olajcserére van szüksége, használata pedig igencsak „megdobhatja” a villanyszámlát.

Illusztráció: 123RF

Forrás: