Hátraszaltóra is képes a MIT négylábú robotja

Kapcsolódó cikkek

Hátraszaltóra is képes a MIT négylábú robotja

Hátraszaltóra is képes a MIT négylábú robotja

még több IoT

1 perc

Nagyjából egy évvel a „nagytesó”, a Cheetah 3 után a Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) bemutatta a robot kisebb változatát is.

A Mini Cheetah legújabb trükkje a hátraszaltó. A kunszt ugyan nem egyedülálló, hiszen képes rá például a Boston Dynamics kétlábú szerkezete, az Atlas is, de a MIT fejlesztése az első négylábú robot, amelynek ez a mutatvány is a repertoárjában van.

A kilenc kilogramm súlyú, robosztus felépítésű robotgepárd mintegy 8,8 km/órás sebességgel tud haladni. A futáson túl a szerkezet tud ugrálni és hemperegni is, ráadásul sétál „gazdája” mellett.

Ha magasról esik le, akkor a fejlett egyensúlyozó és orientációs rendszere segít, a hátraszaltót pedig az offline mozgásirány-optimalizáló programozás teszi lehetővé. Független helyváltoztató és rotációs képessége, illetve a megszokottól eltérő irányba is hajlani képes „ízületei” vannak.

Ahogy a szerkezet a bemutató során mozgott, vagy az őszi levelek között játszott, az a The Verge újságíróját sokkal inkább egy kutyára emlékeztette. A fejlesztés célja ugyanakkor nem a szórakoztatás. Elődjéhez hasonlóan a robot alkalmas lehet ember által nehezen megközelíthető veszélyes helyeken való közlekedésre, kutatásra.

Ellentétben a Boston Dynamics kiforrottabb SpotMini-jével, amelyet gyártásra terveztek, a Mini Cheetah csak egy kutatási projekt. Így valószínűleg a jövőben sem találkozni majd a boltokban a hátraszaltózó négylábú robotokkal.

Forrás: