Mesterséges intelligenciával tud többet a robotikus térd

Kapcsolódó cikkek

Mesterséges intelligenciával tud többet a robotikus térd

Mesterséges intelligencia tanítja meg járni a robotikus térdet

egészség

2 perc

Jelentősen felgyorsíthatja a rehabilitációs folyamatot a robotika és a gépi intelligencia.

A robotikus művégtagok beállítása nem egyszerű. Órákig tartó manuális hangolást igényelhet, amíg az eszközt a viselője mozgásához igazítják. Ha pedig később változás történik – ami például egy növésben lévő gyereknél nem ritka –, a beállítás kezdődik elölről.

Mindez azonban lassan a múlté lehet. A kutatók által kifejlesztett, mesterséges intelligencián (AI) alapuló rendszer tíz perc alatt állítja be a műtérdet, amivel aztán lehetővé válik a sima felületen való járás. A fejlesztés alapja a próbálkozások útján való tanulást (trial-and-error) alkalmazó algoritmus. A program felismeri a szenzorok által gyűjtött adatokban rejlő mintázatot, meghatározza a kezdeti biztonsági korlátokat, és megtanulja a mintákat, amelyek a stabil járáshoz vezetnek.

Fizikai korlátokkal is számolni kell

A teljesítmény azért is figyelemre méltó, mert az embereket fizikailag érintő rendszerek tanítása – az érthető korlátok miatt – különösen nehéz. Amíg a mesterséges intelligenciának a program tökéletesítésére általában korlátlan idő áll rendelkezésére, az érintetteknek 15-20 perc után meg kell állniuk a gyakorlásban. A veszélyes helyzetek pedig szóba sem jöhetnek: lehet, hogy például egy esés sok hasznos információval szolgálna, mégsem használható módszer a tanításra.

De ez még a jövő

A fejlesztés még messze van attól, hogy a mindennapok részévé váljon. Bizonyításra vár például, hogy működik-e lépcsőn vagy lejtős, esetleg egyenetlen talajon is. Ráadásul vezetékes megoldás szükséges a beállításhoz, és szakember segíti a folyamatot. Mindezek ellenére a technológia hatalmas áttörést hozhat. A távlati cél pedig a vezeték nélküli beállítás lehet, amikor a páciensek egyszerűen maguknak is kalibrálhatják a protézist.

Forrás: