Robotizált gyógyítás: technológiai áttörés az egészségügyben

Robotizált gyógyítás: technológiai áttörés az egészségügyben

Robotizált gyógyítás: technológiai áttörés az egészségügyben

egészség

3 perc

Az utóbbi időben rengeteg olyan példát láthattunk arra, hogy a robotok együttműködőek olyan helyzetekben is, amikor az ember egészsége a tét.

Néhány hónapja például egyedülálló műtét valósult meg a régiónkban, amikor egy idegsebész robot asszisztált egy agyműtéthez Magyarországon. 2016-ban és 2017-ben pedig a robotok olyan laparoszkópos eljárásokban is segédkeztek, mint például a sérvműtét, fül-, orr- és torokműtétek, asszisztáltak fogászati implantátum-beültetésekhez, de komolyabb beavatkozásokban is részt vesznek, mint például a szemen belüli műtétek.

Van mit behozni az egészségügyben

Az egyik legnagyobb probléma az adatok pontatlan vagy hibás rögzítése, valamint a páciensek dokumentumainak nem megfelelő tárolása, mivel egy nem-automatizált környezetben az emberi hiba tényezője magas. Ennek következménye a növekvő ügyintézési és adminisztrációs feladatok száma, ami korlátozza az alkalmazottak munkahelyi mozgáskörét és kapacitását.

A technológiai fejlődésnek köszönhetően a robotok belépnek az egészségügy területére is, természetesen gondos emberi felügyelet mellett. Robotasszisztensek figyelik a páciensek adatait, és egyből riasztják a nővéreket, amikor emberi jelenlétre van szükség, így egy ápoló egyszerre több pácienssel is tud foglalkozni. Ezek az asszisztensek automatikusan rögzítik az információkat a beteg elektronikus egészségügyi nyilvántartásába.

Ma már külföldön arra is van példa, hogy eszközszállító robotkocsik is előfordulnak a kórházi folyosókon. A robotok újabban már sebészeknek is asszisztálnak, így a műveletek pontosabbak lesznek, és a műtétek nagyobb sikerszázalékot tudnak felmutatni.

Ezek a gépek olyan egyszerűbb feladatok ellátására is képesek, mint a vérvétel, a páciens életjeleinek és állapotának ellenőrzése. A robotok a gyógyszerek előkészítésében és adagolásában is részt vesznek a farmakológiai laboratóriumokban. Mindemellett léteznek olyan gépi asszisztensek is, amelyek a mozgássérülteknek segítenek a mozgásban, valamint a rehabilitációban.

Gépi megoldás az ágazati problémákra

„A szektor automatizálásában megvan a potenciál, hogy általa nagyon sok jó valósuljon meg. A segítségével orvosi ellátást lehet eljuttatni olyan helyekre, ahol az még ma nincs jelen, nagyon sok terhet vehetünk le az egészségügyi szakemberek válláról, valamint segíthetünk embereknek abban is, hogy újra járjanak. Ahhoz, hogy képesek legyünk kihasználni az előnyeit és elkerülni a potenciális kockázatait egy ilyen technológiai forradalomnak, folyamatosan jól informáltnak kell lennünk a tudományos fejlődések terén. Minderre azért van szükség, hogy fel tudjunk készülni arra a nem túl távoli jövőre, amelyben a robotok létfontosságú szerepet játszanak, és a közvetlen közelünkben dolgoznak” – mondta Slavoj Musilek, a Universal Robots régiós igazgatója.

Az Odense-i Egyetem Idegsebészeti Központja és a Universal Robots közösen fejlesztette ki a Patient@Home projektet, melynek célja az agyvérzést elszenvedett emberek rehabilitációja. A UR robotok emellett képesek a tesztelendő vérminták kezelésének és válogatásának optimalizálására, valamint masszázst is nyújtanak a páciensek számára.

Észak-Spanyolországban három éve dolgoznak a CBot nevű látásvezérelt robotrendszeren, amely automatikusan képes különböző típusú fizikoterápiás kezelést nyújtani. Noha a páciens állapotának diagnosztizálását még mindig egy szakember végzi, a robot el tudja látni a gyógytornász feladatait, így a túlterhelt kórházakban kapacitás szabadul fel. A vállalat három robotkarja is részét képezi ennek a technológiának, így a tervezők könnyedén képesek a páciens szükségleteihez és a kívánt feladatokhoz igazítani a szoftvert.