Az okostechnológiát is be lehet vetni a koronavírus ellen

Kapcsolódó cikkek

Az okostechnológiát is be lehet vetni a koronavírus ellen

Az okostechnológiát is be lehet vetni a koronavírus ellen

egészség

2 perc

Már több mint félmillióan használják Németországban a Robert Koch Intézet (RKI) által fejlesztett Datenspende nevű alkalmazást, amely segíti a járvány terjedésének figyelemmel követését és megállítását.

Ennyi résztvevővel zajló tudományos projektként a Datenspende (adatadomány) világszinten egyedülállónak számít – közölte az RKI internetes oldalán. Az ötlet alapját az adta, hogy a koronavírus tünetei olyan vitális paraméterekből is leolvashatók, mint a pulzus vagy a testhőmérséklet. Ilyen információkat pedig rutinszerűen gyűjtenek az okosórák vagy a fitneszkarkötők.

A kutatók remélik, hogy az önkéntes, álnevesített felhasználók által rendelkezésre bocsátott adatok alapján jobban meg lehet becsülni a megbetegedettek számát, és idejekorán fel lehet ismerni a fertőzési gócpontokat.

Az adatokat a program több lépcsőben dolgozza fel, és segítségükkel különböző előzetes értékelés is készül. A résztvevőket földrajzi elhelyezkedés alapján is csoportosítják, így ellenőrizhető, vannak-e regionális eltérések. De azt is szem előtt tarthatják, hogy minden régióban elegendően regisztráltak-e, és így statisztikailag értékelhető eredmények születnek-e.

Láztérképet is készítenek

Az értékelés szempontjából legfontosabb információ a pulzus, a megemelkedett pulzusszám ugyanis lázra utalhat, amely a Covid-19 jellemző tünete. Az eltérések kiszűréséhez először az adott területre jellemző bázisértéket kell meghatározni, melyet a Datenspende résztvevőinél egy hosszabb időn át mért átlagérték jelent. Ha a nyugalmi pulzus egy adott régióban a szokásosnál magasabb, akkor ott valószínűleg fertőzési gócpont alakult ki.

Ezen információk alapján alkotják meg a szakértők a láztérképeket, amelyek alapján naponta felbecsülhető, hányan lehetnek lázasak egy adott régióban. Az adatok kiegészítő információs alapot jelenthetnek a RKI járványvédelmi ajánlásai számára – idézte az MTI összefoglalóját a Trend FM.