Újabb segítő robot könnyítheti meg az idősek életét

Kapcsolódó cikkek

Újabb segítő robot könnyítheti meg az idősek életét

Újabb segítő robot könnyítheti meg az idősek életét

gyártás

1 perc

A Monash Egyetem, a JDQ Systems és a Brit Kolumbiai Egyetem kutatói által fejlesztett gép célja az idősotthonokban lakók és más egészségügyi intézményekben tartózkodó betegek segítése.

Aether képes megkülönböztetni egymástól az embereket, folyamatosan ott sertepertél körülöttük és bizonyos szinten képes kapcsolatba lépni velük.

Wesley P. Chan kutató elmondta, fejlesztésükkel a napi rutintevékenységekben szeretnének segítséget nyújtani elsősorban az idősgondozásban dolgozók és az ottlakók számára. Például Aether képes bekísérni az időseket az ebédlőbe, majd átmenni egy dolgozóval egy másik helyiségbe – attól függően, hol is van éppen szükség a szolgálataira. De igény szerint játékos módon is képes mozgásra ösztönözni a lakókat.

A robot az arcfelismerés révén azonosítja az embereket, de alapesetben nem követi nyomon a mozgásukat. A nyomkövetést névtelen személykövető technikák teszik lehetővé anélkül, hogy a robot tudná, pontosan kiről is van szó. Annak érdekében, hogy konkrét embereket kövessen, a robotnak pontosan meg kell határoznia, ki is az illető.

Mindez összetett technológiai fejlesztéseket igényel. Ennek érdekében Chan és kollégái a korszerű arcfelismerést ötvözték a névtelen személykövető eszközökkel. Ezeket bonyolult matematikai számítási módszerekkel és algoritmussal vonták össze, hogy Aether valós körülmények között is képes legyen működni.

A szakemberek olyan kísérletsorozatban tesztelték a felhasználók követési módszerét, amelyek során a robotnak öt különböző forgatókönyvön belül kellett azonosítania és követnie a felhasználókat. Aether és az emberek monitorozását a Vicon nevű mozgásrögzítő rendszer segítségével végezték. A kutatások pedig ígéretes eredményeket hoztak. A kutatócsoport által kidolgozott eszköz így később várhatóan felhasználható lesz mind a meglévő, mind az újonnan kifejlesztett szolgáltató robotok képességeinek fejlesztésére.

A csapat egy továbbfejlesztett szerkezet kialakításán is dolgozik. Ez a tervek szerint még magasabb szintű navigációra lesz képes, és az emberi gesztusokat is azonosítja majd. Így el tudja végezni a rutinszerű szobaellenőrzéseket, tud majd beszélgetni a lakókkal és igény szerint szórakoztatja is őket. A hosszabb távú cél a mindennapok megkönnyítése, a produktivitás és az életminőség javítása és hogy a családi és segítő robotok a lehetőségekhez képest valóban beilleszkedhessenek a társadalomba.

Forrás: