Így már maszkban is felismerhetők az arckifejezések

Kapcsolódó cikkek

Így már maszkban is felismerhetők az arckifejezések

Így már maszkban is felismerhetők az arckifejezések

egészség

1 perc

A koronavírus miatt a maszkviselés mára gyakorlatilag természetessé vált. Így azonban nehéz felismerni, milyen is valójában az emberek arckifejezése. Egy új rendszer ezt a problémát küszöbölné ki.

A C-Face néven futó kísérleti projektben a Cornell Egyetem csapata dolgozik Cheng Zhang professzor vezetésével. Az új technológia lényege, hogy két miniatűr, számítógéphez csatlakoztatott RGB kamerát helyeznek el az alany által viselt – harmadik féltől származó – fejhallgatón.

A rendszer a kijelölt 42 pont aktuális helyzetével képes elemezni a személy arcának változó kontúrjaihoz kapcsolódó képeket. Az adatokat a száj, a szem és a szemöldök aktuális formájának meghatározásából lehet kiolvasni.

A rendszer nyolc különféle hangulatjelet képes megjeleníteni a számítógép képernyőjén. Így rögtön kiderül, milyen kedvében is van éppen a vizsgált alany.

A teszteket önkéntesek részvételével végezték. Az új megoldást egy már meglévő, csúcstechnológiásnak számító módszer mellett alkalmazták, amely képes nyomon követni az arc metszéspontjainak helyzetét. Utóbbi elülső kamerák segítségével tudja rögzíteni az egyes rezdüléseket.

Ehhez a rendszerhez viszonyítva a C-Face hibahatára 0,8 milliméterrel kisebb volt. Ezenkívül a megjelenített hangulatjelek 88% feletti pontossággal tükrözték a személy valódi kifejezését. A rendszer további fejlesztésével pedig várhatóan még pontosabb eredményt lehet majd elérni.

Az erre építő applikáció a tervek szerint különféle csendes helyeken – például könyvtárakban – is használható lesz majd, amikor is a felhasználók speciális arckifejezéseket rendelhetnek hozzá bizonyos meghatározott parancsokhoz.

Forrás: