Egyre több területet hódítanak meg a szolgáltató robotok

Kapcsolódó cikkek

Egyre több területet hódítanak meg a szolgáltató robotok

Egyre több területet hódítanak meg a szolgáltató robotok

gyártás

1 perc

Kiemelkedően gyorsan nő a szolgáltató autonóm gépek értékesítése a régióban. Népszerűek az egészségügyi és oktatási célra, valamint az egyszerű munkafolyamatok kiváltására használt eszközök.

A koronavírus-járvány a kereslet felfutását okozta, de az orvosi önműködő gépek értékesítése már tavaly is éves szinten 28 százalékkal bővült – idézte a Nemzetközi Robotikai Szövetség (IFR) jelentését a Világgazdaság.

Tavaly több mint 890 cég gyártott szolgáltató robotokat, az értékesítés 32 százalékkal, 11,2 milliárd dollárra emelkedett a szektorban. Mintegy 18,2 millió robotot használtak 2019-ben a háztartások, ez a szám három év múlva elérheti a 48,6 milliót. A professzionális gépek 173 ezres száma évente több mint harmadával emelkedhet a következő időszakban.

Az MZX Robotics ügyvezető igazgatója elmondta: már fejlesztik a kereskedelem és szolgáltatás különböző területein használható gépeket. A kkv-szektor számára pedig a tablettel programozható robotkarokat tesztelik.

Az értékesítés 400 százalékos növekedését vártuk, ám a kereslet ehhez képest kétszer-háromszor nagyobb volt – közölte a Blue Ocean Robotics. A jó teljesítmény a fertőtlenítésre használt UVD robotok eladásainak köszönhető. Vannak már rá idehaza is példák, hogy kórházakban és idősotthonokban is ilyen önjáró gépek végzik a fertőtlenítési munka egy részét.

Az Universal Robots fejlesztéseit már használják éttermekben, bárokban és kórházakban. Várakozásaik szerint főleg a kelet-közép-európai régióban nőhet meg a szolgáltató robotok száma, mivel itt aránylag alacsony a robotizáció foka, és a szolgáltató szektor eleve nagyobb mértékben járulhat hozzá a gazdasági teljesítményhez.