Robotok is küzdenek a fertőzések ellen

Kapcsolódó cikkek

Robotok is küzdenek a fertőzések ellen

Robotok is küzdenek a kórházi fertőzések ellen

gyártás

2 perc

A robotikai automatizálás újabb és újabb területeken jelenik meg, amely nagyobb hatékonyságot biztosít a gyártók és intézmények számára.

A kórházi fertőzések jelentős és egyre súlyosbodó problémát jelentenek a globális egészségügyi szektorban, hiszen évente páciensek milliói fertőződnek meg, valamint több ezer beteg veszti el életét kórházi ápolás alatt szerzett fertőzés következtében. A robotok viszont új szintre emelhetik az automatizált és biztonságos fertőtlenítést.

A dán Odensei Egyetemi Kórházzal való közreműködés keretében alapított Blue Ocean Robotics 2014-ben azzal a céllal hozta létre leányvállalatként az UVD Robots céget, hogy megoldást találjon a kórházi fertőzések problémájára. Csak Dániában annyira komoly a helyzet, hogy évente 50 ezer beteg kap el ilyen fertőzést.

A koronavírus idején ez a robotikai megoldás létfontosságú, mivel az UVD robotokat a Covid-19 elleni küzdelem során is használják, képességeiknek köszönhetően ugyanis a vírusok és baktériumok 99%-t képesek deaktiválni.

Gyors és alapos fertőtlenítés UV-fénnyel

Az UVD a mély mikrobiológiai tudás, az autonóm robottechnológia és az ultraviola fény kombinációjával hozza létre a világ legjobb UV-C-alapú fertőtlenítő megoldását, amely 10-15 perc alatt bizonyítottan elpusztítja a kórtermekben lévő patogéneket.

Ezekkel a gépekkel más megoldásokhoz képest jelentősen kevesebb fizikai munkára van szükség egy szoba előkészítéséhez, valamint a szerkezet működtetéséhez és a vele való fertőtlenítéshez. A legmodernebb mobil robot- és érzékelő technológiák egy UV fedélzeti modullal való összekapcsolása lehetővé teszi az önjáró robot számára, hogy megsemmisítse a vírusokat és a baktériumokat.

A gép használatával a baktériumok általános előfordulása (felszíni sűrűsége) jelentősen csökkenthető. Az UVD-k továbbá széles spektrumú biocid robotok is, azaz a vírusok és baktériumok mellett olyan patogéneket is deaktiválnak, mint például a gombák vagy a spórák.

A fejlesztés mindemellett nem használ semmilyen vegyszert működése során. Az UV-C fény megakadályozza és korlátozza a fertőző mikroorganizmusok terjedését a környezetben, és ezzel biztonságos, megbízható és felhasználóbarát működést nyújt a takarítók számára.

Úttörő fejlesztések idehaza

Magyarországi intézmények is elkezdtek robotikai automatizációt integrálni mindennapi folyamataikba. A Semmelweis Egyetem Orvosi Képalkotó Klinikája és a Teleki Hold Otthon is UVD robotokat alkalmaz nyár eleje óta, amióta a Covid-19 miatt nagyobb az igény a fertőtlenítésre. Ez a technológia hatékonyan akadályozza meg a koronavírus terjedését anélkül, hogy a személyzetet potenciális fertőzésveszélynek tenné ki.

A Semmelweis Egyetem képalkotó klinikája volt az első intézmény a Közép- és Kelet-Európai régióban, amely ezt a megoldást választotta. De a Teleki Hold Otthon is úttörőnek számít, hiszen ez az első hazai nyugdíjas otthon, amelyik ilyen innovatív technológiával végzi a fertőtlenítést.

A SOTE-klinikán a robot az Orvosi Képalkotó Központot és vizsgálóhelyiségeit fertőtleníti folyamatosan, emellett részt vesz a teljes Külső Klinikai Tömb fertőtlenítésében is.

Nem csak az egészségügyben tesznek jó szolgálatot

A világszerte több mint 60 országban forgalmazott robotokat az egészségügy számára fejlesztették ki, és emellett használhatók fertőtlenítésre a gyártóiparban (például élelmiszer-feldolgozás során), irodákban, hotelekben, valamint bevásárlóközpontokban, repülőtereken, stadionokban és még sok más helyen is.