Covibed: digitális nyilvántartás segíthet a kórházaknak

Kapcsolódó cikkek

Covibed: digitális nyilvántartás segíthet a kórházaknak

Szabad betegágyak: digitális nyilvántartás segíthet a kórházaknak

IoT Podcast

1 perc

Ingyenesen elérhető, online nyilvántartó rendszert dolgozott ki egy magyar fejlesztőcsapat. A Covibed a kórházi dolgozók munkáját támogatná azzal, hogy egyszerűsíti, digitalizálja és valós idejűvé teszi az adminisztrációt.

A teljes adást itt hallgathatja meg:

A koronavírus-járvány nemcsak az egészségügyi ellátás biztonságos megszervezésében jelent többletfeladatokat, hanem az adminisztrációs terheket is jelentősen növeli. A Covibed betegágy-nyilvántartó rendszer célja, hogy a napi jelentéshez szükséges ágykapacitás-adatok folyamatosan rendelkezésre álljanak, kiváltva az akár napi többszöri, manuális ellenőrzését az osztályok befogadóképességének.

Az innováció áprilisban elnyerte a Hack the Crisis versenyen a Save Life kategória első díját, amelyet a Janssen gyógyszeripari vállalat ajánlott fel. Az ötletgazdák az április első hétvégéjén megrendezett hackathonon 48 óra alatt hozták létre az applikációt.

Az online fejlesztői verseny célja az volt, hogy olyan megoldások jöjjenek létre, amelyek a koronavírus okozta nehéz helyzetben támogatják a kulcsfontosságú szakembereket, szervezeteket, közösségeket és intézményeket.

„Az alkalmazás a kórházi dolgozók adminisztrációs terheit hivatott megkönnyíteni, ami akár napi több órát is igénybe vesz. Az applikáció az intézmények számára teljesen ingyenes, használata egyszerű, és nem igényel beruházást. Bevezetése után a napi jelenleg manuális nyilvántartás vezetésére nem lesz szükség, a változásokat kizárólag betegfelvételkor és a beteg távozásakor kell adminisztrálni. Az online rendszer kezelése és a kórházi ágyakra rögzített QR kódok leolvasása védőfelszerelésben sem akadály, mert a tervezéskor erre is különös figyelmet szenteltünk” – összegezte a fejlesztőcsapat.

A győztes csapat egyik tagja, Kelemen Balázs az Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Karának hallgatója, valamint az ötfős csapatból további két csapattag is az egyetemen szerzett korábban oklevelet.

Napi rutin a Covibeddel

– Okostelefon vagy tablet kamerájának segítségével a QR kód leolvasása.

– A böngészőben megnyílik a betegágy saját oldala.

– Majd ezen a felületen be lehet állítani a legfontosabb adatokat: foglalt-e az ágy, intenzív, szubintenzív vagy normál ápolást igényel az ott fekvő beteg, illetve tartozik-e az ágyhoz lélegeztetőgép.

A fejlesztéshez két weboldal tartozik: a covibed.hu egy nyilvános információs oldal az innovációról, a covibed.com pedig egy webalapú, regisztrációhoz kötött felület az egészségügyi intézmények számára.

Az alkalmazás használatához az okostelefonon, tableten kívül természetesen szükséges az aktív internetkapcsolat. A Vodafone abban támogatja a projektet, hogy a Vodafone mobilhálózatán a Covibed weboldalaknak a használata, látogatása nem csökkenti az előfizető adatkeretét.

Az innovátorok a hackathon óta gőzerővel dolgoznak a termék fejlesztésén, és első körben egy fővárosi, illetve egy vidéki kórházban kerül teszt jelleggel bevezetésre a rendszer.