Kapcsolati bántalmazás: így segíthet a Vodafone applikációja

Kapcsolódó cikkek

Kapcsolati bántalmazás: így segíthet a Vodafone applikációja

Kapcsolati bántalmazás: így segíthet a Vodafone applikációja

IoT Podcast

3 perc

Április óta érhető el a Vodafone Magyarország Alapítvány fejlesztése, a Bright Sky HU mobilalkalmazás. Az applikáció nemcsak a bántalmazó kapcsolatban élők számára jelenthet segítséget, hanem közvetlen környezetük számára is hasznos információkat biztosít.

A teljes adást itt hallgathatja meg:

Az alkalmazásban a kapcsolati erőszak felismerését, illetve az abból való kilépést támogató edukációs tartalmak mellett megtalálhatók az országos és regionális segítő szervezetek elérhetőségei is. A Bright Sky Hu az Android és az iOS operációs rendszerű készülékekre egyaránt ingyenesen letölthető.

Jelenleg kevés olyan digitális megoldás létezik, amely tájékoztatja, illetve támogatja a kapcsolati bántalmazás érintettjeit és környezetüket. Az elmúlt időszakban további problémát jelent, hogy a koronavírus-járvány miatt a bántalmazottak a korábbinál is nehezebben tudnak kapcsolatba lépni a segítő szervezetekkel, így még nagyobb szükség van az újfajta fejlesztésekre.

A Vodafone évek óta támogatja a társadalmilag hasznos innovációkat, a Bright Sky bevezetése pedig technológiai mérföldkő lehet a bántalmazó kapcsolatban élők támogatásában.

„Az volt a célunk ezzel az applikációval, hogy mindazoknak segítsünk, akiknek az okostelefon ott van a zsebében. Ez most már Magyarországon több mint a lakosság felét jelenti, hiszen 5 és 6 millió darab közé tehető az okostelefonok száma. Egy olyan alkalmazást kívántunk tehát létrehozni, amely egyrészt azonnal kézben van, zsebben van, másrészt pedig ami egyesíti az edukációt és azokat a pontokat, végpontokat, amelyeket meg tudnak keresni az áldozatok. A Bright Sky további fontos célja, hogy mi, hétköznapi emberek is segíthetünk a bajbajutottakon, ha tudjuk, hogyan tegyük. Az alkalmazással egyrészt az áldozatok, másrészt a közvetlen környezetük kezébe adunk egy olyan technológiai eszközt, amely könnyen elérhető és hasznos információkat tartalmaz” – emelte ki Flakstad Emőke, a Vodafone Magyarország Alapítvány főtitkára a Trend FM műsorában.

„Látnunk kell, hogy a kapcsolati bántalmazás egy globális szintű, súlyos problémaként van jelen minden társadalomban. A kutatások azt mutatják, hogy Magyarországon is hasonló a helyzet, mint más európai tagállamokban. Az Európai Uniónak az Alapjogi Ügynöksége végzett egy kutatást, és azt állapították meg, hogy a 15 éven felüli nők esetében körülbelül 30 százalék közeli az az arány, akiket érint valamilyen szinten a kapcsolati erőszak és a családon belüli bántalmazás. Ez nagyon magas szám, főleg, ha figyelembe vesszük, hogy nagy a látencia ezen a területen. A statisztikák visszaigazolják, hogy a nők gyakrabban érintettek. Ugyanakkor az is komoly problémát jelent, hogy akár nőkről, akár férfiakról van szó, nem feltétlenül ismerik fel, hogy egy bántalmazó kapcsolatban élnek, vagy nem beszélnek erről” – összegezte Doszpoly Orsolya, a Miskolci Áldozatsegítő Központ koordinátora.

A Bright Sky a nemzetközi Vodafone Alapítvány saját fejlesztése, és jelenleg Magyarországgal együtt már 9 Vodafone-országban érhető el – mindenhol lokalizált tartalommal. A Vodafone Magyarország Alapítvány a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet aktív közreműködésével hozta létre a magyar nyelvű változatot.

Az alkalmazás lerövidítheti az utat a bántalmazás felismerésétől a tényleges segítségkérésig, számos funkcióval segíti mindezt. Belépéskor ki lehet választani, hogy magamnak vagy egy ismerősömnek kérek tanácsot.  Az „online biztonsági útmutató” menüpont alatt pedig az áldozatok hasznos információkat találnak arról, hogy miként óvhatják meg digitális intimszférájukat, e-mail- és közösségimédia-fiókjaikat a bántalmazótól.

Arra is lehetőség van, hogy a felhasználók egy rövid, 12 kérdéses gyorsteszt megválaszolásával elemezzék saját helyzetüket, és felismerjék, hogy valóban bántalmazó-e a párkapcsolatuk. A többi között esettanulmányok is olvashatók a szexuális beleegyezés és zaklatás témakörökben. Fontos kiemelni, hogy veszélyhelyzetben az érintettek és környezetük azonnali segítséget kérhetnek az applikáción keresztül a szakmai szervezetektől és a hatóságoktól.

További információkért hallgassa meg az IoT Zóna műsort, amelyben Flakstad Emőkével és Doszpoly Orsolyával Imre Lőrinc beszélgetett.