Videóhívás funkcióval bővül az ÉletMentő applikáció

Kapcsolódó cikkek

Videóhívás funkcióval bővül az ÉletMentő applikáció

Videóhívás funkcióval bővül az ÉletMentő applikáció

egészség

3 perc

Hamarosan újabb funkcióval bővül a Vodafone Magyarország Alapítvány és az Országos Mentőszolgálat közös alkalmazása. A fejlesztésnek köszönhetően videókapcsolat létesíthető majd a mentésirányító központ és a bajbajutottak között. Ez a funkció nagy segítséget jelenthet a mentési folyamatban résztvevőknek közlekedési balesetek vagy sürgősségi ellátást igénylő helyzetek esetén. Segítségével a telefonos elsősegélynyújtás is sokkal hatékonyabbá válik, nem utolsósorban pedig a hallássérült segélykérők számára is jobb kommunikációs platformot teremt.

A mentésirányító központok a világon mindenhol a segítségnyújtás fontos részét képezik, hiszen a hívásokat fogadó diszpécserek kerülnek először kapcsolatba a bajbajutottal vagy a hívó féllel. A segítségnyújtás folyamatát pedig nagymértékben befolyásolja, hogy milyen információk jutnak el a központba.

Korábban az egyetlen kapcsolat a telefonhívás volt, azonban a Vodafone Magyarország Alapítvány és az Országos Mentőszolgálat közös applikációjának köszönhetően ez kiegészült a hívó fél pontos tartózkodási helyével és egészségügyi adataival kapcsolatos információkkal. Mindezen plusz információ jelentősen lerövidítheti a megfelelő segítség elindításához szükséges időt. Ugyanakkor az ÉletMentő applikáció hamarosan elérhető fejlesztése még inkább forradalmasítja a mentésirányító központok munkáját: a videóhívás funkció segítségével a diszpécserek láthatják az esetek valós körülményeit.

„Technológiai vállalatként látjuk, hogy a kapcsolattartás terén átalakultak az igények: egyre nagyobb teret nyernek a videó alapú hívások. Előreláthatólag ez a trend csak erősödni fog, hiszen az újgenerációs mobilhálózat, az 5G elterjedése a videóhívások tekintetében is áttörést fog hozni: az elképesztő sebesség és minimális késleltetés azonnaliságot, real time hívásokat tesznek lehetővé. Mindezek miatt amikor először hallottunk az ÉletMentő app kapcsán a videóhívás lehetőségéről, nem volt kérdés, hogy bele kell vágnunk, hiszen ezáltal a videós funkció előnyeit egy olyan fontos területre emelhetjük át, mint az egészségügyi ellátás” – mondta el Orbán Anita, a Vodafone Magyarország vállalati kapcsolatokért felelős vezérigazgató-helyettese, a Vodafone Magyarország Alapítvány kurátora.

A hamarosan elérhető újabb funkció nagy segítséget jelenthet a többi között közlekedési balesetek és egyéb sürgősségi ellátást igénylő helyzetek esetén, hiszen létfontosságú információkat nyújthat a mentésirányító központ számára az eset jellegéről, a sérültek számáról és egészségi állapotuk súlyosságáról. Hasonlóképpen nagy segítség lehet az elsősegélynyújtás folyamatában: a videóhívás lehetővé teszi a diszpécser számára, hogy részletesen ellenőrizze a beteg/sérült aktuális egészségi állapotát (például a sérülés súlyosságát) és az ezt követően nyújtott elsősegélyt.

Előbbiek mellett a hallássérült hívók számára is hatékonyabb kommunikációs platformot teremt az újítás. Egyrészt a korábbinál sokkal átfogóbb információkat tudnak szolgáltatni a mentésirányító központnak, másrészt a videókapcsolat a jelnyelvi kommunikációt is lehetővé teszi számukra. A fejlesztés lehetőséget kínál arra is, hogy a mentőszemélyzet értékes plusz információkat kapjon, hiszen a hívó fél és a mentésirányító központ közötti videóhívás közvetlenül az eset helyszínére tartó mentőszemélyzetnek is továbbítható, ezáltal már útközben felkészülhetnek az ellátásra.

Az Életmentő alkalmazást az indulás óta eltelt több mint egy évben 530.000-en töltötték le, és 3200 esetben nyújtott segítséget.

„Tudatosan törekszünk arra, hogy a legkorszerűbb digitális megoldásokat használjuk az életmentés érdekében, ezek közé tartozik a Vodafone Magyarország Alapítvánnyal tavaly januárban útjára indított applikáció is. A folyamatos fejlesztés révén hamarosan nemcsak a beérkező adatok és a hangkapcsolat, hanem a valós idejű vizuális kapcsolat is támogatni fogja mentésirányítóinkat a gyors és szakszerű segítségnyújtásban” – mondta dr. Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója.

Az alkalmazás 2020 januárjában indult el, célja elsősorban az, hogy gyorsabbá és hatékonyabbá tegye a segélyhívást. Az ÉletMentő amellett, hogy pontos helymeghatározást tesz lehetővé, és megjeleníti a mentők számára az előre feltöltött egészségügyi adatokat, tartalmazza a felhasználóhoz legközelebb eső gyógyszertár, kórház, defibrillátor helyét, valamint része egy elsősegélynyújtó kisokos is. Az alkalmazás az elmúlt évben több fontos újítással bővült: így például koronavírus információs gombbal, push értesítések lehetőségével és chatbot funkcióval.