A 3D nyomtatás is segít a koronavírus elleni küzdelemben

Kapcsolódó cikkek

A 3D nyomtatás is segít a koronavírus elleni küzdelemben

A 3D nyomtatás is segít a koronavírus elleni küzdelemben

IoT Podcast

1 perc

Igaz, orvosi maszkokat bonyolult és lassú lenne 3D nyomtatással készíteni, de arcvédő pajzsokat már gyártottak, illetve számtalan egészségügyi kiegészítő gyártásában segíthet ez a technológia. IoT Zóna műsorunkban a CraftUnique marketingvezetőjével, Szász Évával beszélgettünk, aki azt is kiemelte, hogy nemzetközi minta alapján ők is dolgoznak olyan megoldásokon, hogyan lehetne egy lélegeztető gépre esetleg több embert rákapcsolni.

A teljes adást itt hallgathatja meg:

A 3D nyomtatás egyre több szegmensben jelenik meg az egészségiparban. Már korábban is sok cégnél elindult ilyen jellegű projekt, de most a járványhelyzet során ez a tendencia látványosan felerősödött. A háromdimenziós nyomtatás például régóta alkalmazott a fogászat területén vagy az egyedi végtagprotézisek készítésénél.

Azt fontos kiemelni, hogy ez a technológia nem alkalmas a tömeggyártásra, hanem az egyedi termékek, prototípusok elkészítésében segíthet. A mostani időszakban viszont jól látszik, hogy a speciális kisebb eszközök nagyobb számú gyártásában is jól jöhetnek a 3D-s megoldások.

A CraftUnique például az elmúlt hetekben a kórházi orvosokat, ápolókat segítő arcvédő pajzsokhoz nyomtatott merevítőpántokat, illetve olyan speciális alkatrészeken dolgozik, amivel elérhető lehet, hogy egy lélegeztető gépre akár több embert is rákapcsoljanak.