Egyedülálló lélegeztetőgépet fejleszt az Óbudai Egyetem

Kapcsolódó cikkek

Egyedülálló lélegeztetőgépet fejleszt az Óbudai Egyetem

Egyedülálló lélegeztetőgépet fejlesztenek az Óbudai Egyetemen

egészség

3 perc

A tömeg-lélegeztetőgép nagyszámú kritikus állapotú koronavírusos beteg ellátására is alkalmas lehet.

A különleges berendezés megvalósításának ötlete az Óbudai Egyetem kutató- és innovációs központjában (EKIK), valamint a Neumann János Informatikai Karán született. A fejlesztés illeszkedik az egyetem kiberorvosi rendszerek kutatás-fejlesztési stratégiai irányához.

A kutatók megfeszített tempóban dolgoznak egy olyan tömeg-lélegeztetőgép fejlesztésén, amely nagyszámú, egyszerre akár 5, 10, 50, esetleg még több, kritikus állapotú koronavírusos beteg ellátására is alkalmas lehet, akár tábori körülmények között is.

Az EKIK BioTech Kutatóközpontja és a Bejczy Antal iRobottechnikai Központja által kezdeményezett, karitatív, nonprofit módon működő MassVentil Projecthez március eleje óta egyre több hazai és külföldi kutató, hallgató és ipari szereplő csatlakozik.

Versenyt futnak az idővel

2020. március 11-én az Egészségügyi Világszervezet (WHO) világjárvánnyá nyilvánította a koronavírus-járványt. Az országok vezetői elkezdték felvásárolni a lélegeztetőgépeket. Azóta a Föld minden tájáról egyre sürgetik az utánpótlást. A fejlődő országokban alig van berendezés.

Az olaszországi tapasztalatok alapján nyilvánvalóvá vált, hogy az emberéletek mentése során szinte mindenütt (eltérő mértékben) az egyik legnagyobb problémát a lélegeztetőgépek száma jelenti, illetve az, hogy a jelenleg használatos berendezések egyszerre csak egy embert képesek ellátni. Szintén nagy gond, hogy a hagyományos gépek esetében a kilélegzett levegő a közös légtérbe áramlik, így fokozottan veszélyezteti az egészségügyi személyzetet.

Az egyetemi kutatók a járvány rohamos terjedése miatt versenyt futnak az idővel. Rendkívül fontosnak tartják, hogy minél több fejlesztőmérnököt és szakembert tudjanak bevonni a MassVentil projektbe, hogy ezáltal gyorsabban haladjanak a megvalósítás felé. A fejlesztést már kormányzati szinten is számon tartják.

Az Óbudai Egyetemen született az ötlet

Kozlovszky Miklós, a Neumann János Informatikai Kar habilitált egyetemi docense és dékánja, valamint az EKIK BioTech Kutatóközpontjának vezetője március első napjaiban – még a világjárvánnyá nyilvánítás előtt – egy olyan lélegeztető berendezést álmodott meg, amelynek egyik leglényegesebb jellemzője, hogy nem szükséges minden pácienshez dedikált gép. Ennek köszönhetően egy berendezéssel több pácienst lehet egyszerre lélegeztetni, így több beteg ember életét lehet megmenteni.

A koncepció illeszkedik az Óbudai Egyetem kiberorvosi kutatás-fejlesztési irányhoz, melynek keretében az elmúlt időben több orvosinformatikai kezdeményezés indult el. A koronavírus elleni küzdelemben az egyetem alapkutatási szinten részt vesz a járvány matematikai modellezésével foglalkozó országos epidemiológiai munkacsoportban, míg alkalmazott kutatások szintjén a jelenlegi innovatív elképzelésben.

Itt tart a MassVentil projekt

A résztvevők elsődleges célja egy moduláris tömeg-lélegeztető rendszer működő prototípusának kifejlesztése, amelyet krízishelyzetben nagyszámú kritikus állapotú koronavírusos beteg egyszerre történő lélegeztetésére lehet használni, amellett, hogy védeni tudják az egészségügyi dolgozókat.

A tömeges lélegeztetésnek ugyanis hangsúlyos tényezője, hogy a kilélegzett fertőző levegőt a berendezés elvezeti a közös légtérből (és szűri is), ezzel lényegesen csökkenti az ápolószemélyzet megfertőződésének a kockázatát. További óriási előnyt jelent, hogy a berendezés ad-hoc jelleggel telepíthető kórházon kívüli környezetben kórházi infrastruktúra nélkül is.

  • Március 16-án a kutatókból álló csoport tagjai megépítették az első gépet, amelyen a koncepciót szemléltették. Motorként ekkor még egy házi porszívó szolgált. Időközben napról napra több egyetem hallgatója és kutatója csatlakozott a projekthez.
  • Március 20-án megépült a következő verzió, amelynek gépházában már igazi motor működött. Egyúttal szenzorokat is terveztek a rendszerbe.
  • Március 22-én a Semmelweis Egyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinikájának orvosai is bekapcsolódtak a fejlesztésbe.
  • Két nappal később, március 24-én eljutottak odáig, hogy sikeresen működnek a páciens lélegeztetéshez fejlesztett szabályzók is.

Nemzetek feletti összefogás

A projekthez a mérnökök és kutatók mellett orvosok, közgazdászok, újságírók, fizikusok, matematikusok és jogászok, valamint egyre több hallgató is csatlakozik. A résztvevők közös vállalása szerint, hogy szellemi terméküket ingyenesen bocsátják az azokat a gyakorlatban felhasználni kívánók rendelkezésére. Közös munkájuk eredményét publikálják, és mindenki számára, aki a COVID-19 járvány megfékezésén fáradozik, térítésmentesen hozzáférhetővé teszik.

Egyúttal kérik, aki teheti, segítse ezt az összefogást. Programozókat, villamosmérnököket, makereket, designereket és tesztereket, valamint médiaszakembereket keresnek. Emellett olyan mérőműszerekre is szükségük van, amelyekkel megfelelően tudják dokumentálni a teszteket.

A programhoz a MassVentil Project Facebook-oldalán keresztül lehet csatlakozni. A projektről a massventil.org oldalon olvashat bővebben.