Robotok látogatják az idősotthonokat Belgiumban

Kapcsolódó cikkek

Robotok látogatják az idősotthonokat Belgiumban

Robotok látogatják az idősotthonokat Belgiumban

közszolgáltatás

1 perc

A koronavírus terjedésének megakadályozása miatt egyre több helyen korlátozzák vagy tiltják meg az egészségügyi intézményekben és a szociális otthonokban a látogatást. Ez történt a belga idősotthonokban is.

Egy belga robotikai cég a helyzet megkönnyítésére komplett robotparkot bocsát térítésmentesen az intézmények rendelkezésére, hogy a bentlakók azokon keresztül tarthassák a kapcsolatot a külvilággal és szeretteikkel.

A Zorabots első lépésként 60 darab James névre hallgató robotot kölcsönöz az otthonoknak, de később akár több százat is elérhetővé tenne számukra. Az 1,2 méter magas, komornyikra emlékeztető gépek képesek elnavigálni az egyes helyiségek között, és videóhívásokat is tudnak indítani a Facebook Messenger alkalmazás használatával. A tesztelésről íme, egy videó:

Belgiumban nem az idősotthonokra vonatkozó látogatási tilalom elrendelése az egyetlen új(abb) intézkedés. A kormány a többi között korlátozta az üzletek nyitvatartási idejét, és bezárta az iskolákat a COVID-19 okozta járvány terjedésének megfékezése érdekében.

Tommy Deblieck, a Zorabots társ-vezérigazgatója a Reuters-nek elmondta, azzal kalkuláltak, hogy a következő hetekben úgysem tudnak eladni semmit, a készletek csak ott állnak majd náluk. „Ahelyett, hogy ezt hagynánk, miért ne használjuk fel inkább valami jóra a robotokat?” – tette fel a kérdést.

Nele Vandewiele, Oostende város önkormányzatának bentlakásos ellátásért felelős vezetője úgy véli, a segítő robotok nagy szolgálatot tehetnek a bentlakó idős embereknek, akik hiányolják a külvilággal és a családtagokkal történő kapcsolattartást.

Forrás: