Mit tud a jövő gyára és kórháza? Kínában kiderül

Kapcsolódó cikkek

Mit tud a jövő gyára és kórháza? Kínában kiderül

Mit tud a jövő gyára és kórháza? Kínában kiderül

gyártás

2 perc

Az ABB új megoldásokat mutat be a Kínai Nemzetközi Ipari Vásáron (CIIF) az okosgyártás és az intelligens egészségügyi ellátás fejlesztésére.

Az egyik újdonság a svéd-svájci konszern IRB 1300-as robotja, amely kategóriájában a gyorsabb és kompaktabb kialakítás mellett legjobb teherbírást, karkinyúlást és iránytartási pontosságot kínál. A termelékenység növelésének és a gyártósori rugalmasság követelményének szem előtt tartásával tervezett gép képes összetett vagy szabálytalan alakú nehéz tárgyak, illetve terhek gyors emelésére.

A 60%-kal könnyebb, 83%-kal kisebb helyigényű és 27%-kal gyorsabb ciklusidejű, hattengelyes ipari gépezet a karkinyúlásának és teherbírásának köszönhetően nagyon jól alkalmazható nagy terheléseket jelentő alkalmazásokhoz az elektronikában, a különféle iparágakban, az élelmiszer- és italiparban, a logisztikában és a gépjárműgyártásban.     

„Kína napjainkban világszinten is a hajtómotor szerepét tölti be a robotikában és az automatizálásban. Az új gazdaságfejlesztési modellek támogatása és a kínai infrastruktúrafejlesztési tervek lehetővé teszik számunkra, hogy új lehetőségeket tárjunk fel számos iparágban. Idesorolható az alternatív energiaforrással működő járművek gyártása, az 5G bevezetése, a szórakoztatóelektronika, a logisztika, az élelmiszerágazat, a gyógyszergyártás, az oktatás, valamint az olyan területek, köztük az egészségügy is, ahol a robotok alkalmazása hatalmas fejlesztési lehetőségeket nyit meg” – összegezte Chunyuan Gu, az ABB China elnöke.

Interlogisztika a jövő kórházában

A kínai ipari vásár látogatói megismerhetik a Robotic Pharmacy automatizálási rendszert és az orvosi laboratóriumokban alkalmazható, kollaboratív robotikai rendszert. Ez utóbbi fontos része, hogy YuMi, a kétkarú, együttműködő robot a dolgozók között végzi a pipettázást, a folyadékok kezelését, a receptúrai gyógyszerkészítési folyamatokat és a mikrobiológiai kultúratenyésztési feladatokat.     

A „robotpatikát” a sanghaji Seventh People’s Hospitallal együttműködve fejlesztették ki. Ez a rendszer a cég Miniload robotjára és 3D-s ömlesztett áruk válogatási-komissiózási megoldásokra épülő, kórházi patikák, gyógyszerkiosztók számára kifejlesztett interlogisztikai megoldás.
    
A könnyen bővíthető, moduláris rendszerű Robot Pharmacy két gyógyszerész feladatait képes elvégezni. A készítmények tárolásával és kigyűjtésével kapcsolatos feladatokat az IRB 2600-ra alapozott MiniLoad robotrendszer végzi, míg a 3D-s látással és mesterséges intelligenciával felvértezett IRB 1200 a receptek szerint válogatja és osztja ki a gyógyszereket.  

Az Ability digitális platformmal kompatibilis rendszerrel, valamint a termékek 100%-os nyomon követhetőségét biztosító raktárkezelési rendszerrel az ügyfelek hatékonyan irányíthatják a gyógyszertárat.

Épül a jövő gyára

Az ABB Kínában folytatott üzleti tevékenységének újabb fejezetét jelenti, hogy a vállalat egy új beruházás keretében, Sanghajban megépíti a „jövő robotikai gyárát”. A legmodernebb technológiát, öntanuló gépeket, digitális és kollaboratív megoldásokat ötvöző üzem kitolja az automatizálás határait, és a következő szintre emeli a rugalmas gyártást. 

A kutatási létesítmény egyben a világ legkorszerűbb automatizált és rugalmas robotikai gyára lesz, a tervek szerinti 2021-ben kezdi meg működését.