Intelligens épületautomatizálás a dolgozók védelmére

Kapcsolódó cikkek

Intelligens épületautomatizálás a dolgozók védelmére

Intelligens épületautomatizálás a dolgozók védelmére

egészség

2 perc

Az IoT World Today magazin COVID-19 IoT innovációs díjának nyertese, az Igor UV-C fény segítségével küzd a fertőzés ellen.

Az olyan technológiák, mint a csíraölő ultraibolya fény, azaz UV-C fény nem megfelelő körültekintés melletti használata nem tekinthető biztonságosnak. Az UV-C spektrum rövid hullámhosszú sugárzása ugyanis behatolhat a szerves molekulákba.

Ezért is számít forradalminak az Igor megoldása, amellyel igény szerint, ugyanakkor az ott-tartózkodók védelme mellett fertőtleníthetők az egyes helyiségek vagy akár a teljes irodaház.

Dwight Stewart, a cég alapítója és technológiai igazgatója elmondta, az általuk használt lámpákkal kb. 90%-os dekontaminálás kivitelezhető 20 percenként. Ez azt jelenti, hogy nagyjából 80 perc elteltével 99,9%-os fertőtlenítési hatékonyság érhető el. A hosszabb ciklusokat igény szerint éjszakára lehet időzíteni, nappal pedig időszakosan lehet elvégezni a fertőtlenítést.

A napközbeni fertőtlenítési szakaszok biztonságának optimalizálása érdekében a Nexos intelligens fertőtlenítő rendszer az épület automatizálására támaszkodik.

A fertőtlenítés alatt álló helyiség zárja figyelmeztetéseket jeleníthet meg az épületet bérlők számára, hogy ne lépjenek be.

Ha egy ajtó ennek ellenére kinyílik, akkor az arra elhelyezett szenzor azonnal inaktiválja a rendszert. A további – például infravörös – szenzorok révén pedig a rendszer akkor is érzékeli az adott helyiség foglaltságát, ha a benne tartózkodók nincsenek mozgásban.

Ugyanakkor a nyitott vagy a nem zárható ajtóval rendelkező helyiségek miatt érdemes több helyre is elhelyezni a szenzorokat, hogy azok még időben tudathassák a rendszerrel, ha valaki közeledne a fertőtlenítés alatt álló területekhez.

Továbbá fontos hangsúlyozni, hogy az UV-C fényen alapuló módszert érdemes más megoldásokkal együtt alkalmazni. Ilyen például a maszkviselés, a gyakori és alapos kézmosás, a megfelelő (1,5-2 méteres) szociális távolságtartás és a megérintett tárgyak és felületek manuális fertőtlenítése.

Továbbá Stewart arra is felhívta a figyelmet, hogy a fejlesztés az átfogóbb fertőtlenítés érdekében egyéb technológiákkal is integrálható. Ilyenek például a HEPA-szűrők vagy a különféle légáramlási technológiák. Ezek minimalizálhatják a recirkuláció mennyiségét, ugyanakkor több levegőt juttathatnak be kívülről a rendszerbe.

Forrás: