Koronavírus: íme, a kézrátételes okoslázmérés

Kapcsolódó cikkek

Koronavírus: íme, a kézrátételes okoslázmérés

Koronavírus: íme, a kézrátételes okoslázmérés

egészség

2 perc

Az indiai Bluesemi érintésmentes és vezeték nélküli hőszkennere, a SENS a mesterséges intelligencia segítségével szűri ki a lázas betegeket.

Az indiai startup alapító-ügyvezetője, Sunil Kumar Maddikatla az innovációjukról elmondta: a bejáratoknál elhelyezett eszköz 15 centiméteres távolságból a tenyér szkennelése alapján automatikusan leolvassa a testhőmérsékletet, az eredményt pedig 3-5 másodpercen belül megjeleníti. A fejlesztés nemcsak hogy pontosabb, mint a homlokhoz tartott kézi szkenner, de csökkenti a fertőzésveszélyt is.

Az ellenőrzést végzők akár távolról, egy applikáción keresztül is működésbe hozhatják a szerkezetet, amely azt is jelzi, ha a belépő személy a mérési területén kívül van, például nem tartja elég közel a kezét. A rendszer azt is szabályozhatja, hogy csak megfelelő mérés esetén nyíljon ki a bejárati ajtó.

A SENS használatának biztonságosságát is kiemelte a szakember, hiszen az érintésmentes folyamat során nem kell, hogy a cég biztonságáért felelős és a területre belépő személy közel kerüljön egymáshoz. A mérés után pedig az eredetileg orvosi célokra tervezett szenzor a pontos adatokat egy speciális digitális applikációban regisztrálja. Ez letölthető akár az adott felhasználó mobiljára, vagy megfelelő adatvédelem mellett integrálható a cég biztonsági vagy egészségügyi rendszerébe.

A tesztfázis során a főleg Indiában, illetve részben máshol üzembe helyezett 400 készülékre kifejezetten pozitív visszajelzéseket kapott a startup. Az elégedett tesztelők között volt a helyi vasúttársaság, az állami hivatalok és nagyvállalatok is. A speciális hőszkenner jól hasznosítható a nagy forgalmú helyszíneken, például reptereken, bevásárlóközpontokban, irodaházakban és éttermekben is.

A járványhelyzet miatt a kereslet akkora, hogy decemberig csak Indiában nagyjából tízezer egység installálásával számol a Bluesemi. Jelenleg kéthetes szállítási határidővel dolgoznak, októberre 2450 hőmérőt juttatnak el a megrendelőknek.

A T-Hub indiai üzleti inkubátorcég által felkarolt vállalkozás szenzoralapú termékekre specializálódott. Főleg önálló áramforrással bíró IoT-eszközökkel foglalkoznak. Ezek között vannak szenzorok, viselhető kiegészítők, kereskedelemben használatos fejlesztések és okosautós innovációk is.

A cégvezető két másik terméküket is kiemelte. Az EoN egy alternatív energián alapuló, mesterséges intelligenciát és dolgok internetét is hasznosító (AI-IoT) eszköz, amely a szükséges áramot a környező forrásokból szerzi, ezzel működtetve viselhető kiegészítőket és más okoseszközöket. A Secure One hamisítás elleni megoldásuk pedig az eredeti termékek másolását akadályozza meg egy felragasztható okoschippel.