Így dobná fel a lakást az Amazon robotja

Kapcsolódó cikkek

Így dobná fel a lakást az Amazon robotja

Így dobná fel a lakást az Amazon robotja

még több IoT

2 perc

Az Astro távolról is irányítható, így ellenőrizhető vele az otthon maradt családtagok, házikedvencek hogyléte vagy az ingatlan biztonsága. De automatikusan felügyeli a házat, és értesíti a tulajdonost, ha valamilyen szokatlan esemény történik.

Az Astro több, mint egy kerekeken guruló Alexa, állítja az Amazon, amely szerint a beprogramozott mozdulatok és kifejezések személyiséget kölcsönöznek az eszköznek. Ezt demonstrálandó mutatták be, hogy például a beatbox utasításra a házirobot a hip-hop ritmus lejátszása mellett a megfelelő fejmozdulattal és „arckifejezéssel” is reagál.

Az óriáscég az adatvédelmi aggályoknak is elébe ment. Az Astro állítólag képes az úgynevezett tiltott zónák tiszteletben tartására, illetve beállítható rajta a „ne zavarjanak” funkció is. A gépnek gombok segítségével kikapcsolható a mikrofonja és a kamerája, bár ez együtt jár azzal, hogy ilyenkor mozogni sem tud.

A porszívóra szerelt képernyőre hasonlító fejrészen periszkópszerű kamerát helyeztek el, amellyel méreténél sokkal magasabbra is lát, így akár azt is ellenőrizheti, hogy nem maradt-e bekapcsolva a tűzhely.

Előbb-utóbb az is kiderül, mire jó

Bár sokak számára nem egyértelmű a házirobot funkciója, a vállalat szerint a kezdetben 1000, később 1500 dollárért beszerezhető fejlesztés komoly segítséget jelenthet az idős családtagoknak.

A CCS Insight vezető elemzője bátor, de logikus lépésnek nevezte a robotikára is egyre inkább fókuszáló vállalat újdonságát, hiszen annak célja, hogy egyre nagyobb mértékben beépüljön az emberek napi életébe.

Úgy véli, az Amazonra – néhány versenytársával ellentétben – jellemző, hogy kifejezetten kísérleti fejlesztésekkel lép piacra, és megvizsgálja a rájuk érkező fogyasztói reakciókat. Az, hogy termékei sokszor olyanok, mintha egy sci-fi regény lapjairól ugrottak volna elő, innovatív cégként pozícionálja őket a vásárlók és a befektetők szemében – tette hozzá Ben Wood.

Astro még idén érkezhet az amerikai piacra, és a kedvezőbb ár mindössze az első, limitált mennyiségre vonatkozik. A szakértő ugyanakkor úgy látja, hogy a magasnak tűnő árcédula nem fogja elriasztani a célközönséget, és az okos lakótársra igény lenne a többi között az Egyesült Királyságban is, ahová azonban a cég egyelőre nem szállít.

Forrás:

BBC