Íme a viselhető kamera, ami hang nélkül is ért a szóból

Kapcsolódó cikkek

Íme a viselhető kamera, ami hang nélkül is ért a szóból

Íme a viselhető kamera, ami hang nélkül is ért a szóból

még több IoT

1 perc

A Cornell Egyetem kutatói által megalkotott infravörös eszköz akkor is képes érzékelni a szóbeli utasításokat, ha a felhasználó nem ad ki hangot vagy csak nagyon halkan suttog. Teszi mindezt a nyak és az arc áll alattról mért rezdüléseinek méréséből.

Cheng Zhang adjunktus és Ruidong Zhang doktoranduszhallgató SpeeChin nevű, nyakláncra fűzhető kiegészítője 54 angol és 44 kínai néma beszédparancsot képes azonosítani. 

A fejlesztők abból indultak ki, hogy zajos helyen nem megoldható, egy megbeszélésen pedig nem is illendő hangutasítást adni az okoseszközeinknek. „Itt lép be a képbe a néma beszéd” – emelték ki.

A SpeeChin infravörös kamerája alulról képes rögzíteni az áll mozgását. Így erőteljesebb hang nélkül is meg tudja határozni, hogy viselője milyen szavakat mond ki. A nyaklánc megoldásnak köszönhetően pedig kényelmesen, szinte észrevétlenül hordható a készülék. 

A Gizmodo szerint az okoskamera tesztelése 20 résztvevő bevonásával történt. Közülük tízen 54 egyszerű kifejezést – köztük számokat és gyakran használt hangutasításokat – használtak angolul. A másik 10 fő pedig 44 egyszerű szót és kifejezést „mondtak ki” a kínai legjelentősebb nyelvváltozatának számító mandarin nyelven.

Betanítás után a készülék az angol nyelvű parancsokat 90,5%-os, a kínai nyelvűeket pedig 91,6%-os pontossággal volt képes felismerni.

A teljes képhez azonban hozzátartozik, hogy mindez csak akkor volt lehetséges, ha a résztvevők mozdulatlanul ültek. Mozgás hatására a kamera megbízhatósága – a járás és a fejmozgás változása miatt – csökkent, ami korlátozza a fejlesztés használatát. Ugyanakkor mivel egy új találmányról van szó, várható, hogy további finomhangolással a felmerülő hiányosságokon is lehet majd változtatni.

Forrás: