A Chameleon Smart Home a BÉT Xtend új belépője

Kapcsolódó cikkek

A Chameleon Smart Home a BÉT Xtend új belépője

A Chameleon Smart Home a BÉT Xtend új belépője

még több IoT

3 perc

2023-ban első alkalommal szólalt meg a Budapesti Értéktőzsde ikonikus csengője – a BÉT ezúttal a tavalyi évben Európában és Kanadában is terjeszkedő Chameleon Smart Home Nyrt.-t köszöntötte középvállalati platformján.

A Chameleon a sikeres tőzsdei bevezetés érdekében a BÉT középvállalati szolgáltatás-palettájának részét képező, a Pénzügyminisztérium közös, európai uniós forrásból megvalósuló Mentor Programjához is csatlakozott 2022 első felében. Az év második belépését jelző csengetés egyúttal előrejelzi, hogy az Xtend piac tavaly látott, dinamikus növekedése 2023-ban hasonló ütemben folytatódhat.

Az ünnepélyes rendezvényen Máté-Tóth István, a Budapesti Értéktőzsde vezérigazgató-helyettese, Szarvas Péter, a Chameleon Smart Home elnöke, valamint Parádi-Varga Tamás, a bevezetést kijelölt tanácsadóként támogató SPB Befektetési Zrt. vezérigazgatója vett részt.

A csengetés keretében a társaság összesen 28.296.511 darab, egyenként 1 forint névértékű, dematerializált törzsrészvényével való kereskedés indul el az Xtend piacon.

A Chameleon Smart Home 2017-ben jött létre technológiai startupként. Az általuk fejlesztett platformfüggetlen okosotthon-rendszert már több mint ezer társasházi lakásban és mintegy ötszáz családi házban használják Magyarországon, de a megoldásaik már Szerbiában, Romániában és Németországban is elérhetőek. A cég 2022-ben egy felsőkategóriás lakásokat építő vállalat két torontói toronyházában alakította ki három bemutató lakását.

A társaság célja, hogy az újonnan épülő vagy felújításra váró épületek a legmodernebb üzemeltetési technológia segítségével biztonságossá, kényelmessé, energiatakarékossá és felhasználóbaráttá váljanak. Mindehhez olyan megoldásokat fejlesztenek, amelyek rendszerfüggetlenek, így valamennyi jelentős hardver- és szoftvergyártó termékeivel kompatibilisek.

Fejlesztéseikkel az otthonok intelligens eszközein kívül a társasházi funkciók és szolgáltatások is egy helyről irányíthatók. A felhasználók így a víz- és áramfogyasztás mérése, az árnyékolás, a világítás, az audioeszközök, a nyílászárók, a hűtés-fűtés vezérlése, illetve automatizálása mellett szabályozhatják például a napelemrendszerekkel összekapcsolt okos-fűtésvezérlést is. Emellett az alkalmazással kezelhetik a kaputelefont, a garázskaput, de az applikációval időpontot is foglalhatnak a házban működő szolgáltatókhoz, sőt közösségi autótöltő és -kölcsönző szolgáltatásokat is elérhetnek.

A Chameleon tavaly elindított kanadai terjeszkedésének motorja az UpHome megoldásuk, amely egyszerre több ezer lakás és több száz társasház okosvezérlését képes ellátni. A társaság számára komoly lehetőségeket biztosító piacbővítés lebonyolításához jelentős segítséget nyújtott az MFB Csoporthoz tartozó Hiventures Kockázati Tőkealap-kezelő, amelytől 2020 óta mintegy 850 millió forint forráshoz jutottak.

„A tőzsdére lépés fontos mérföldkő, mivel mostantól még többen velünk tarthatnak az építkezésben. Emellett az európai és a kanadai terjeszkedésünket is tovább folytatjuk, nagy erőkkel lépünk ki egy hatalmas piacra. Büszke vagyok, hogy a Chameleonnál a startupok lendületét és a tőzsdei cégek profizmusát ötvözzük a munkánk során" – értékelte Szarvas Péter, a Chameleon Smart Home elnöke a bevezetést.

„A cég tőzsdére lépésével tovább bővült a technológiai társaságok köre a Budapesti Értéktőzsde Xtend platformján. A társaság tudatosan, a középvállalati szolgáltatáspalettát is igénybe véve készült erre a mérföldkőre. A jövőben a tőkepiaci jelenlét a további növekedésük fontos eszközének bizonyulhat, legyen szó a forrásbevonásról, a márka ismertségére gyakorolt pozitív hatásról vagy a transzparens működésből származó egyéb előnyökről" – tette hozzá Máté-Tóth István, a Budapesti Értéktőzsde vezérigazgató-helyettese.