Fitbit Charge 4: a beépített GPS az egyik nagy dobás

Kapcsolódó cikkek

Fitbit Charge 4: a beépített GPS az egyik nagy dobás

Fitbit Charge 4: a beépített GPS az egyik nagy dobás

még több IoT

2 perc

A fitneszkarkötő a Fitbit első terméke azóta, hogy a Google bejelentette a cég felvásárlását. Emiatt is nagy várakozás előzte meg az újabb eszköz piacra kerülését. Az elsőre is nyilvánvalóvá, hogy a Charge 4 pont úgy néz ki, mint elődei. Nem véletlenül, hiszen a Fitbit igyekszik építeni az előző verziókhoz képest sokat változott, de most már megújulásra érett Charge 3 sikerére.

A Charge 4 nagyjából azt tudja, mint ami a hivatalos bejelentés előtt kiszivárgott információkból már kiderült. Kinézetre, érzésre olyan, mint a korábbi változat, de beépített GPS-t kapott, irányítható róla a Spotify, és több, a cég okosóráira jellemző extra funkcióval is rendelkezik. Ilyen például a Fitbit Pay, az app-értesítések és a vér oxigénszintjét monitorozó SpO2 szenzor. A karpánt akkumulátora 7 napot bír ki feltöltés nélkül, de még a folyamatos GPS-használat is csak 5 óra alatt meríti le.

A beépített helymeghatározóval a felhasználóknak sportolásnál nem kell elővenniük telefonjukat, ha például a pulzusukra kíváncsiak. Az eszköz a futás, bringázás, hegymászás közben megtett távolságot és sebességet is tárolja, az applikáció pedig automatikusan rögzíti azokat. Ez jól jöhet például, ha valaki rendszeresen ugyanazon az útvonalon fut, és kiváncsi arra, gyorsabb lett-e az idők folyamán. Ez a szenzor egyébként még a vállalat Versa okosórájából is hiányzik.

Alapból tud mindent

Az említett funkciók mind helyet kaptak a karpánt 149 dolláros sztenderd verziójában is. A 20 dollárral többe kerülő speciális változat (SE) mindössze az éjszakai sportolásnál hasznos fényvisszaverő szíjjal jelent többet. Mivel a Charge 4 dizájnja megegyezik az elődjével, így annak szíjai is kompatibilisek az új verzióval.

A kiegészítő rendelkezik egy Active Zone Minutes fitneszmérővel is, amely a viselője pulzusa alapján automatikusan felismeri, ha az éppen sportol és számolja az aktív perceket. A Fitbit szerint ez ösztönözheti az embereket, hogy naponta legalább harminc percet mozgással töltsenek. Mivel a funkció a szívritmus mérésén alapszik, az értékhez a program figyelembe veszi a tulajdonos testmagasságát, súlyát és edzettségi szintjét is. A szolgáltatás kapcsolódik több más, a Fitbit által mért értékhez is, mint az alvás követése vagy a napi tízezer lépés.

Most érdemes a régit megvenni

A piaci debütálás után az előző változat, a Charge 3 a Fitbit weboldalán már nem, csak a forgalmazókon keresztül lesz kapható, így az ár a különböző kereskedőknél valószínűleg változó lehet. Ha valakinek nem fontos a beépített GPS, a Fitbit Pay vagy a zene irányításának lehetősége, annak most érdemes figyelni a leárazásokat és beszerezni a korábbi verziót.

A frissen piacra került változat mályva, kék és fekete színekben kapható. Választható hozzá Fitbit Prémium csomag, amely most 90 napig ingyen kipróbálható, ezután pedig havi 10 vagy évi 80 dollárt kell érte fizetni. A szolgáltatás fitneszprogramokkal, oktatással és személyre szabott feladatokkal segíti a mozgással kapcsolatos célok kitűzését és azok megvalósítását.

Forrás: