Robotok, IoT és 5G: izgalmas fejlesztések a téli olimpián

Kapcsolódó cikkek

Robotok, IoT és 5G: izgalmas fejlesztések a téli olimpián

Robotok, IoT és 5G: izgalmas technológiai fejlesztések a téli olimpián

még több IoT

3 perc

A futurisztikus technológiák is kulcsszerephez jutnak a most zajló pekingi ötkarikás játékokon. Legyen szó a sportolók által használt viselhető kiegészítőkről, éttermi robotokról, önvezető kisbuszokról vagy a műkorcsolya felkészülést segítő algoritmusokról.

Mesterséges intelligencia a jégpályán

A mélytanulást és gépi látást alkalmazó modellekből származó adatoknak köszönhetően a mesterséges intelligencia forradalmasíthatja a műkorcsolyázók felkészülését. Az olimpiai játékokon a sportolók edzésvideóit az emberi test háromdimenziós modelljévé alakítják, és a teljesítményt befolyásoló technikai paraméterek meghatározására használják.

Ennek köszönhetően az algoritmusok adatelemzési technológiájának segítségével is monitorozhatják a többi között az ugrási időt, a forgási sebességet és az egyes mozdulatok mögött meghúzódó lendületet.

Határtalan 5G: sportközvetítés és jégminőség-ellenőrzés

Pekingben bemutatkoznak a sporteseményeken használt 5G-s kamerák is, valamint a Pekingből Kalganba (Zhangjiakou) tartó, nagysebességű vonat ad otthont egy korszerű, 5G-s, élőben közvetítő stúdiónak, melyet a China Media Group tervezett.

A szervezők egy 5G-s okosjárművet is bevetnek, amely részt vesz a jégminőség ellenőrzésében az egyes sporthelyszíneken. A rendkívül alacsony késleltetésű 5G-s adatmodellek futtatásával a gépezet centiméteres pontossággal képes meghatározni a jégfelszín esetleges eltéréseit. A sípályákon pedig a Taishan Sports Industry Group autóinak segítségével simítják le a havat.

High-tech asszisztensek

Az olimpiai faluban a sportolók viselhető kiegészítőkkel monitorozhatják egyebek közt a pulzusszámukat, a hidratációs szintjüket vagy a vérkeringésüket. A kardio- és tüdőfunkciók ellenőrzése sokat segíthet például az alpesi sí és a snowboard esetén.

A járvány miatt az óvintézkedések is rendkívül fontosak, így a hőmérőzés is. A viselhető szenzorok kulcsfontosságúak lehetnek a betegségek terjedésének megelőzésében. Emiatt 13.000 sportoló kap okoslázmérőt, már csak azért is, mert rájuk más karanténszabályok vonatkoznak, mint a külföldi vendégekre. Az amerikai NBA-ben is látott buborékot itt is létrehozzák: az összes sporthelyszín és edzési terület egy zárt kört alkot, ezzel állítva fel fizikai értelemben vett korlátokat a koronavírus terjedésének.

Virtuális helyszíni túrák

Mivel a pandémia miatt az olimpiára csak kevés hazai látogató léphet be, így a szurkolók virtuális felfedezőutakat tehetnek a helyszínen. A 360 fokos virtuális rekonstrukcióknak köszönhetően a látogatók otthonról járhatják be a lelátókat és a különféle létesítményeket. A Realsee fejlesztésénél szabadalmaztatott lézerszkennert használnak a részletek képi rögzítésére.

Robotok

Az esemény során az érintésmentes megoldások jegyében mindenhol bevetnek gépeket, amelyek a szobaszerviztől kezdve a bárokon és a konyhai munkán át a kiszolgáláson keresztül a sportolók edzéséig sok mindenről gondoskodnak.

Az olimpia médiaközpontjában például egy robotcsapos készít koktélokat – méghozzá várhatóan 90 másodperc alatt. Az ínyenc hamburgerektől a helyi rizses fogásokig terjedő ételek receptjeit is robotok tökéletesítették.

A sportarénában a kínai sportolók robotokkal javítják az aranyérem megszerzésének esélyeit. A nemzeti curlingcsapat pedig a Harbin Institute of Technology feltalálói által tervezett robotot használja játékának finomhangolására a mesterséges intelligencia, a képfelismerés és az automatikus vezérlőrendszer kombinációjának köszönhetően.

Drónok

Négy évvel azután, hogy az Intel Shooting Star dróncsapata megadta az alaphangot a dél-koreai téli olimpiának, a légi robotok Pekingben is jó szolgálatot tesznek. Az olimpiai falu étkezőjében például pilóta nélküli repülőeszközök szolgálják ki a külföldi vendégeket, kínai-, nyugati- és gyorsételeket kínálva.

Az önvezetés sem maradhat ki

A Baidu Apollo Go robotaxi szolgáltatása a Shuogang Park helyszínkomplexum környékén érhető el, de leinthető egy 5G-s, önvezető kisbusz is, amely egyfajta mobil boltként szolgál. A vásárlók „kézemeléssel” jelezhetik, ha venni szeretnének belőle valamit.

Forrás: