Digitális jüannal is lehet fizetni a pekingi olimpián

Kapcsolódó cikkek

Digitális jüannal is lehet fizetni a pekingi olimpián

Digitális jüannal is lehet fizetni a pekingi olimpián

pénzügy

2 perc

A februárban megrendezésre kerülő világverseny külföldi versenyzői és a meghívottként bejutó nézői is kipróbálhatják az új fizetőeszközt. Kína központi bankjának digitális pénzével (CBDC) az események helyszínein, a közeli kereskedőknél és az olimpiai falun belül lehet fizetni.

A látogatók az elektronikus pénz beszerzéséhez, tárolásához és költéséhez többféle rendszert vehetnek igénybe; az applikáción kívül fizikai kártyát vagy a jegybank saját mobiltárcáját is használhatják hozzá.

A sportolók és edzőik az érintésmentes fizetést digitális jüanban lehetővé tévő karkötőt kapnak, amellyel önkiszolgáló terminálokon keresztül válthatják át külföldi valutájukat a speciális pénzre.

A résztvevők lakhelyéül és szabadidős helyszínéül szolgáló olimpiai faluban a boltokat, kávézókat és más kereskedéseket is az új fizetőeszközt elfogadó egységekkel szerelik fel, de lesznek ilyen fizetési pontok a helyszínekhez közeli vasútállomások boltjaiban is, számolt be róla a Japan Times.

Bár az ázsiai országban csaknem egymilliárd ember által használt Alipay és WeChath egyaránt támogatja a digitális pénzt, a látogatók ezt a két fizetési platformot az olimpiai helyszíneken nem vehetik igénybe.

Ezeken mindössze a zsenminpi néven emlegetett „hagyományos” jüannal lehet készpénzzel fizetni, illetve a digitális jüan és a Visa-kártyák használhatók.

Külföldiek tesztelik

A Bank of China bejelentése alapján az új applikáció most először érhető el külföldiek számára is, ami egyben a szolgáltatások tesztje is lesz, idézi a lap a falu működtetéséért felelős csapat vezetőjét.

Qu Songming szerint a pénzintézet kifejezetten fontosnak tartja, hogy az odalátogatók jó tapasztalatokat szerezzenek a kriptovalutákhoz hasonlóan a blokklánc-technológián alapuló megoldással. A digitális jüan nem pénzhelyettesítő, csak a forgalomban lévő készpénz használatát kímélő, azt kiegészítő eszköz.

Kína egyelőre tíz városban teszi lehetővé, hogy a felhasználók hozzáférjenek ezekhez a virtuális pénztárcákhoz, amely mind AppStore-ból, mind a Google Pay-ből letölthető. A kínai jegybank a tesztelés keretében már több tízmillió speciális jüant osztott szét ingyen, ezzel is segítve annak elterjedését.

Forrás: