Mesterséges intelligencia a csomagszállításban

Kapcsolódó cikkek

Mesterséges intelligencia a csomagszállításban

Mesterséges intelligencia felügyeli a kiszállított csomagokat

logisztika

2 perc

Az Amazon szabadalmi kérelme az ajtókra szerelt kamerákat használná fel a kézbesítés biztonságának növelésére. A biztonsági eszközök az ajtó elé helyezett csomag eltulajdonítása esetén értesítenék a szomszédokat és a rendőröket.

Az óriáscég otthoni biztonságtechnikai márkája, a Ring és maga az applikáció is azt bizonyítja, hogy az Amazon felvette harcot az úgynevezett „szomszédbűnözéssel”. Különösen azt szeretnék megakadályozni, hogy besurranó tolvajok a tulajdonosok hazaérkezése előtt a verandán vagy az ajtó előtt letett csomagokat gyűjtsék be. Az applikáció a cég civil jogvédők által támadott arcfelismerő technológiája segítségével azonosítja a tolvajokat.

Alternatív megoldások

Az aggódó vevők eddig is kérhették, hogy a tech-óriás a megrendelt árut bizonyos típusú autójuk csomagtartójában vagy egyes boltokban kihelyezett, zárható szekrényekben hagyja, esetleg az Amazon Key szolgáltatás segítségével a futár egyenesen az otthonukba kézbesítse azt. A Ring újabb megoldása a „klasszikus, amerikai” házhoz szállítást teszi biztonságosabbá azzal, hogy a közösségek és a rendfenntartók számára lehetővé teszi bizonyos adatok megosztását.

A Neighbors, magyarul szomszédok nevű ingyenes alkalmazáshoz országszerte már több millió felhasználó csatlakozott és 100 helyi rendőrállomás vállalta, hogy hozzáférhetővé teszi a lakosságtól kapott információkat. Houstonban – ahol a rendőrség január óta működik együtt a céggel – állítólag már több százezer aktív felhasználója van az alkalmazásának.

A Neighbors képes a Ring kamera által készített videofelvételek továbbítására, de ezek hiányában a más eszközökkel készült fotók vagy videók segítségével is jelenthető a lopás.

Inkább megelőznék a bajt

Az online kereskedelem terjedésével a küldemények eltulajdonítása egyre nagyobb problémát jelent,és különösen a jellemzően több rendeléssel járó, nagyobb ünnepek környéken ölt aggasztó méreteket – állítja a cég.

A benyújtott szabadalom részletezi, milyen irányba fejlődnek, hogy okosíthatók tovább a kamerával ellátott okoscsengők, hogy aztán a fejlesztések is elvegyék a kedvüket a csomagtolvajoknak. A leírás szerint az eszközöket úgy lehet majd – a mesterséges intelligencia segítségével – konfigurálni, hogy azok szemmel tarthassák a kijelölt „csomagzónát”. Ha innen eltűnik a küldemény, a rendszer azonnal értesítést küld a tulajdonos okostelefonjára. Ha ennek alapján kiderül, hogy a doboz valaki illetéktelenül tulajdonította el, az applikáció riasztja szomszédokat vagy a rendőrséget. A felharsanó hangjelzés pedig a tolvajt hivatott elriasztani.

Adatvédelmi aggályok

Az applikáció újra felerősítette az anyacég arcfelismerő technológiájának kapcsán kibontakozott vitákat. Már tavaly előkerült egy szabadalmi kérvény, amelyben ennek segítségével azonosítja a betörőket a Ring kamera, és azóta is sok kritika éri a fejlesztéshez köthető esetleges visszaélések miatt az Amazont.

Bár nem biztos, hogy a szabadalmi kérvényekben részletezett megoldásokból az óriásvállalat valaha is piacképes terméket állít elő, a leírt probléma és megoldás más cégeknek is ötletet adhat új üzleti lehetőségek keresésére.

Forrás:

CNN